HRVCON u Poljskoj obilježio 24. obljetnicu VRO "Bljesak"

Pripadnici 4. HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Poljskoj, obilježili su u srijedu, 1. svibnja 2019. godine 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Bljesak", paljenjem svijeće ispred hrvatske zastave i postrojavanjem kontingenta u vojarni Bemowo Piskie.

Zapovjednik kontingenta bojnik Predrag Srđenović tom je prilikom podsjetio na značaj operacije "Bljesak" kao jedne od najvažnijih operacija tijekom Domovinskog rata kada je Hrvatska vojska za nešto više od trideset sati uspjela osloboditi više od 500 km2 okupiranog područja te se prisjetio se žrtava i iznimnih uspjeha pobjedničke Hrvatske vojske prisjetivši se motivacije svih hrvatskih vojnika: "To je i ono što vidim u svima vama, ljubav prema domovini koja nas potiče da svakim danom budemo sve predaniji i ulažemo veći trud."

Vojni kapelan kontingenta don Matej Ećimović predvodio je molitvu za sve poginule, preminule i nestale pripadnike Hrvatske vojske.

Četvrti hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Giżycko. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.



Vijesti