Obilježena 25. obljetnica 1. hrvatskog gardijskog zdruga

Prigodnim programom u subotu, 13. travnja 2019. u Zagrebu je obilježena 25. obljetnica osnutka 1. hrvatskog gardijskog zdruga (HGZ) i 28. obljetnica osnutka Bojne Zrinski.

Obljetnici su, uz brojne visoke goste i uzvanike te pripadnike Zdruga i hrvatske branitelje, u ime Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH,  nazočili posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović.

Tom prigodom, u dvorani Vatroslav Lisinski održana je promocija poštanske marke posvećene 1. HGZ u prigodnom izdanju Hrvatske pošte. Zatim je u zavjetnoj crkvi i svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule pripadnike 1. HGZ-a. Nakon misnog slavlja, sudionici su sudjelovali u procesiji kroz kenofat središta do Piete Croatica na istočnom pročelju Svetišta, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje.

Foto: 1. HGZ

Prvi Hrvatski gardijski zbor ustrojen je po zapovijedi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 18. travnja 1994. kao združena postrojba višenamjenskog karaktera, na čijim je temeljima nastala Počasno-zaštitna bojna Hrvatske vojske.

Okosnicu Zdruga činile su specijalne postrojbe MORH-a i GS OSRH Bojna Zrinski i Bojna Matija Vlačić te 8. lakojurišna brigada Vojne policije. Prvi zapovjednik 1. HGZ bio je general-bojnik Miljenko Filipović. Zdrug je bio elitna postrojba HV-a namijenjena samostalnom djelovanju u različitim uvjetima i na raznim bojišnicama kao postrojba pred koju se stavljaju najzahtjevnije zadaće. Zdrug je sudjelovao u svim presudnim bitkama i operacijama Domovinskog rata, od Dubrovnika na krajnjem jugu pa do Vukovara na krajnjem istoku domovine. Tijekom Domovinskog rata svoje živote je položilo 75 pripadnika 1. HGZ, a 286 ih je ranjeno.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je 30. ožujka 2017. Prvi Hrvatski gardijski zbor i Bojnu Zrinski Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

 

Vijesti