Pripadnici George C. Marshall Centra na HVU

Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman", u četvrtak 4. travnja 2019. godine, bilo je domaćin skupa predstavnika Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall (European Center for Security Studies George C. Marshall) na temu regionalne suradnje i Euro-atlanskih integracija.

Na skupu su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst,  direktor RACVIAC-a – Centra za sigurnosnu suradnju Jeronim Bazo, direktor Alumni programa George C. Marshall Centra Christopher Burelli, predsjednik Udruženja bivših polaznika tečajeva George C. Marshall Centra Nikola Brzica.

Europski centar za sigurnosne studije George C. Marshall u Europi je utemeljen od strane Sjedinjenih Američkih Dražava i Savezne Republike Njemačke. Izobrazbu u Centru završilo je više od 13 000 polaznika iz 155, a iz Republike Hrvatske više od 240 polaznika.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević osvrnuo se na sedamdesetu  obljetnicu osnivanja NATO Saveza i 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu, te rekao kako se članstvom u NATO-u Hrvatska kontinuirano potvrđuje kao vjerodostojan i pouzdan saveznik, te aktivno doprinosi procesima izgradnje svjetske i europske sigurnosti.

Foto: HVU / D. Volarić

„Sigurnosno okruženje u Europi i svijetu se značajno promijenilo,“ istaknuo je ministar Krstičević te naglasio kako je Republika Hrvatska svjesna odgovornosti za vlastito susjedstvo kao članica NATO saveza. Stoga se afirmirala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja daljnjeg proširenja Saveza na prostor Jugoistoka Europe i ključan je faktor stabilnosti ovog prostora. „Regija treba ostati na Euroatlantskom putu. Države Jugoistočne Europe rade na zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti čime ujedno doprinose i ukupnim sposobnostima NATO saveza,“ zaključio je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević je ovom prilikom najavio održavanje međunarodne vojne vježbe Immediate Response. Također najavio je i održavanje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference - ASDA), međunarodne izložbe proizvođača naoružanja i vojne opreme koja će se održati u Splitu, od 10. od 12. travnja 2019.  a Hrvatska je peti put domaćin ovoj izložbi.










Vijesti