Predstavljanje Bitnice SVLR "Vulkan" u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) koji se trenutno nalaze na izvršenju svoje zadaće u Republici Poljskoj primili su u petak, 29. ožujka 2019. u uzvratni posjet predstavnike poljske Topničke bojne 15. Gyzicke mehanizirane brigade.

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie zapovjednik 3. HRVCON-a eFPBG-POL satnik Željko Trček susreo se sa zapovjednikom Topničke bojne 15. gbz pukovnikom Rafalom Miszkielom i suradnicima. Poljskim kolegama topnicima prezentirane su karakteristike i namjena Bitnice SVLR "Vulkan" 122 mm M92, koja čini glavninu snaga 3. hrvatskog kontingenta. Tijekom posjeta imali su priliku obići sve sastavnice Bitnice, a na kraju je prikazana taktička vježba sukladno postupcima i procedurama uporabe Bitnice – postrojbe vatrene potpore.

Hrvatski vojnici, zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim kolegama u sastavu su Borbene grupe Poljska, pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država. BGPOL pridodana je poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gyzicko. Sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti važno je zbog zajedničkog uvježbavanja i obuke, s ciljem povećanja interoperabilnosti među saveznicama.

 

Vijesti