Mihatov na ministarskom sastanku o mirovnim operacijama UN-a

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov predstavljao je Republiku Hrvatsku na ministarskom sastanku o mirovnim operacijama UN-a održanom u petak, 29. ožujka 2019. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Na sastanku se raspravljalo o generiranja specijaliziranih sposobnosti koje su potrebne za provedbu mandata mirovnih misije UN-a. Također, ovogodišnji sastanak je povezan sa tekućim naporima ojačanja mirovnih operacija kroz Inicijativu Glavnog tajnika za mirovne misije (Action for peacekeeping-A4P) sa posebnim osvrtom na vojne sposobnosti, provedbu obuke i zaštitu civila.

Tijekom ovog sastanka Države članice UN-a su pozvane da istaknu napredak u obavezama preuzetim potpisivanjem Izjave o zajedničkim obavezama o UN mirovnim operacijama (Declaration of Shared Commitments on United Nation Peacekeeping Operations), kao i najavu posebnih ponuda ključnih za povećanje sposobnosti mirovnih misija objavljenih u UN dokumentu o zahtjevima mirovnih misija za povećanjem vojnih kapaciteta.

Vijesti