Održana komemoracija kontraadmiralu Tihomiru Ercegu

Komemoracija kontraadmiralu Tihomiru Ercegu održana je u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u petak, 8. ožujka 2019. na kojoj su se pripadnici Hrvatske ratne mornarice oprostili od svog dugogodišnjeg prijatelja, suborca i zapovjednika, koji je preminuo u Splitu 6. ožujka 2019. godine.

Uz obitelj preminulog kontraadmirala Ercega, komemoraciji su nazočili njegovi suradnici i prijatelji, među kojima i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te umirovljeni viceadmirali Zdravko Kardum i Ante Urlić. 
Tom prigodom komodor Raffanelli obratio se okupljenima, istaknuvši kako je čovjekoljublje kontraadmirala Ercega podrazumijevalo i domoljublje te kako te vrijednosti nije odvajao i nije ih smatrao potrebnim posebno isticati, nego ih je dokazao svojim životom. 

Uz izraze sućuti koje je uputio obitelji kontraadmirala Ercega, zapovjednik HRM-a istaknuo je: "Njegova snaga bila je u jednostavnosti, poniznosti, plemenitosti i pristupačnosti. Cijeli svoj život posvetio je domovini, koju je uz svoju obitelj stavljao na prvo mjesto, kako u ratu tako i u miru. Njegov doprinos u izgradnji i razvoju Hrvatske vojske, posebno Hrvatske ratne mornarice, nemjerljiv je". 

Kontraadmiral Tihomir Erceg rođen je 5. siječnja 1959. u Rašćanima, u općini Vrgorac. Odlučivši se za vojni poziv, godine 1982. završava Mornaričku vojnu akademiju u Splitu i stječe zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U rujnu 1991. godine dragovoljno se uključuje u obranu domovine. 
U Hrvatskoj vojsci obnašao je brojne odgovorne i zapovjedne dužnosti, među kojima zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku Hrvatske ratne mornarice i zamjenika zapovjednika HRM-a te načelnika Uprave za operativne poslove i obuku Glavnog stožera OSRH, a u mirovinu je otišao s dužnosti zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 

Završio je Zapovjedno-stožernu školu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". Prvi admiralski čin, čin komodora stekao je 2009. godine, a u čin kontraadmirala promaknut je 2015. godine.

Za predan rad i časnu službu kontraadmiral Erceg višestruko je pohvaljen i nagrađen, od vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga te zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. 

Za nemjerljiv doprinos izgradnji i razvoju Oružanih snaga odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom bana Jelačića.

Posljednji ispraćaj kontraadmirala Tihomira Ercega održan je na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu u subotu, 9. ožujka 2019., a sućut obitelji izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.






 






Vijesti