Treća radionica za uspostavu Zapovjedništva Multinacionalne divizije

Treća radionica za uspostavu Zapovjedništva Multinacionalne divizije – Centar (HQ MND-C) održana je u utorak i srijedu, 5. i 6. ožujka 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Radionica je održana u organizaciji Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a otvorio ju je direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj.

Uz predstavnike Oružanih snaga RH, predvođene načelnikom Uprave za planiranje GS OSRH brigadnim generalom Denisom Tretinjakom, na radionici su sudjelovali predstavnici Oružanih snaga Republike Mađarske predvođeni brigadirom Zoltánom Somogyijem te oružanih snaga Slovačke Republike i Republike Slovenije kao ključnih nacija.

Zapovjedništvo Multinacionalne divizije – Centar je inicijativa koju je pokrenula Republika Mađarska, a usmjerena je na povećanje razine sigurnosti na istočnim granicama NATO saveza i otpornosti prema potencijalnim prijetnjama u modernom sigurnosnom okružju. HQ MND-C prvo je međunarodno multinacionalno zapovjedništvo u čijoj uspostavi Hrvatska vojska sudjeluje ravnopravno od same inicijative kao jedan od osnivača. 

To je ujedno prilika za primjenu dosadašnjih iskustava i znanja, razmjenu i stvaranje novih modela razvoja u multinacionalnom okružju, čime će tako ostvarene kompetencije upućenog osoblja biti novostvorena vrijednost značajna za daljnji razvoj Hrvatske vojske.

Na održanoj radionici usuglašena su stajališta sudionika o daljnjem razvoju inicijative i konkretni potezi koji će biti realizirani do kraja ove godine.

 

Vijesti