Zajedničko gađanje hrvatskih vojnika i saveznika u Poljskoj

Na strelištu vojnog poligona "Bemowo Piskie" pripremno gađanje iz pješačkog naoružanja

Pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) proveli su u srijedu i četvrtak, 27. i 28. veljače 2019. na strelištu vojnog poligona "Bemowo Piskie" pripremno gađanje iz pješačkog naoružanja. Gađanje je provedeno u dnevnim i noćnim uvjetima iz puškostrojnice M84, samokresa HS-9 te jurišne puške VHS-2 s i bez optičkih ciljnika CT1.

Provedbe ovakvih gađanja dio su obučnih aktivnosti koje pripadnici 3. HRVCON-a eFPGB-USA izvršavaju sukladno planu obuke Borbene grupe Poljska u čijem se sastavu i nalaze. U svrhu ispunjavanja glavnog cilja formiranja BGP-a, zajedničkog uvježbavanja zbog povećanja interoperabilnosti među saveznicima, i na ovom gađanju hrvatskim vojnicima pridružili su se poljski kao domaćini te američki, britanski i rumunjski vojnici s kojima čine Borbenu grupu Poljska.

Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj. BGP pridodana je sastavu poljske 15. mehanizirane brigade, a svi zajedno čine jedinstvenu, multinacionalnu koaliciju s jasnom zadaćom – podizanja sigurnosti građana Saveza na njegovim istočnim granicama.






 






Vijesti