GS OSRH obilježio 18. obljetnicu smrti generala Červenka

Povodom obilježavanja 18. obljetnice smrti stožernog generala Zvonimira Červenka, izaslanstvo Glavnog stožera Oružanih snaga RH predvođeno generalom Željkom Živanovićem položilo je u petak, 15. veljače 2019. vijenac i zapalilo svijeće na njegovom grobu u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Stožerni general Zvonimir Červenko rođen je 13. studenoga 1926. godine u Prijepolju, Srbija. General Zvonimir Červenko vojnu karijeru započeo je kao polaznik Dočasničke škole Ratne mornarice u Divuljama u Splitu.

Vojno školovanje nastavlja na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu gdje po završetku ostaje kao predavač do 1965. godine. Tijekom službe u Vojno-tehničkoj akademiji završava školu za časnike u Sjedinjenim Američkim Državama – Ordance School Aberdeen Maryland 1954. godine i u Republici Njemačkoj 1955. godine.

1965. godine postavljen je na dužnost načelnika tehničke službe u Štabu Teritorijalne obrane Republike Hrvatske s koje je smijenjen 1971. g. u vrijeme Hrvatskog proljeća zbog zastupanja hrvatskih interesa, uhićen i, kao potpukovnik JNA, osuđen na godinu i pol kazne strogog zatvora, te je kažnjen oduzimanjem čina i gubitkom svih stečenih prava u JNA.

Nakon izdržavanja kazne počinje raditi kao inkasator, a poslije i kao povjerenik na Radio-televiziji Zagreb. 1990. godine izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba i imenovan za sekretara obrane Grada Zagreba. 

Do 1992. g. na toj dužnosti organizira i priprema obranu šireg područja grada, blokade i zauzimanje vojarni, te ustrojava 14 zagrebačkih brigada HV-a. Vrhunac vojne karijere doseže u srpnju 1995. imenovanjem na dužnost načelnika Glavnog stožera HV-a kada vrši neposredne pripreme i zapovijeda svim postrojbama HV-a i specijalnim postrojbama MUP-a u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Na toj dužnosti ostaje do kraja 1996. godine kada odlazi u mirovinu.

U čin stožernog generala promaknut je 2000. godine.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Dobitnik je Povelje Grada Zagreba za sudjelovanje u organiziranju i zapovijedanju ukupnom obranom Grada i doprinos Domovinskom ratu.

Umirovljeni stožerni general Zvonimir Červenko preminuo je 17. veljače 2001. godine u Zagrebu.



Vijesti