Mike Pompeo s hrvatskim vojnicima u Poljskoj

Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio je u srijedu, 13. veljače 2019. vojnike Borbene grupe – Poljska (BGB) smještene na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence), među kojima su i pripadnici Oružanih snaga RH.

Državnog tajnika SAD-a na vojnom poligonu dočekali su poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz, zamjenik poljskog ministra nacionalne obrane Marek Lapinski, glavni zapovjednik Oružanih snaga Republike Poljske general Jaroslaw Mika i zapovjednik BGP-a pukovnik Donny W. Hebel. 

U svom obraćanju tajnik Pompeo zahvalio je američkim, britanskim, hrvatskim i rumunjskim vojnicima na njihovom angažmanu i doprinosu sigurnosti te naglasio kako je NATO savez u potpunosti posvećen očuvanju mira i stabilnosti svih svojih članica. Istaknuo je kako je odgovornost svake članice saveza da zajedno sačuvamo slobodu Europe isto kao što bi napad na jednu bio napad na cijeli savez. Američki tajnik Pompeo podsjetio je kako će se uskoro proslaviti 70. godišnjica osnutka NATO saveza, što će biti prigoda za odavanje počast svima onima koju su postavili njegove temelje i zacrtali glavne ciljeve, a to je da se nikada više na ovim prostorima ne ponove ratne strahote. Na kraju obraćanja Pompeo se zahvalio na prilici da svjedoči prikazu snage Borbene grupe – Poljska.

Tim povodom, na strelištu vojnog poligona postavljen je taktičko–tehnički zbor naoružanja vojske Republike Poljske i sastavnica BGP-a na kojem se Hrvatska vojska predstavila sa samohodnim višecjevnim lanserom raketa 122 mm M-92 „VULKAN“. Američki i poljski državni dužnosnici također su imali priliku pratiti mini-vježbu s bojevim gađanjem na kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. Borbena grupa – Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države. Zajedno sa hrvatskim vojnicima tu su još i pripadnici Oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.






 






Vijesti