Prva orijentacijska hodnja 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFPBG-USA) proveli su 11. siječnja 2019. na području vojnog poligona Bemowo Piskie prvu orijentacijsku topo hodnju.

Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika kao i provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa.

Sudionici hodnje bili su raspoređeni u osam timova. Svaki tim, na startu je dobio koordinate, samo za njih određene prve kontrolne točke, na kojoj su ih čekale koordinate sljedeće. Ukupno su morali proći sedam kontrolnih točaka, a na svakoj od njih nalazio se dio šifre, koju su mogli u cijelosti sastaviti jedino ako su obišli sve zadane točke. Šifra s kojom su došli na cilj bila je dokaz da su obišli sve zadane točke. Prosječna duljina ruta kretanja timova iznosila je 20 kilometara.

U zgradi u kojoj je smješten 3. HRVCON cijelo vrijeme hodnje bio je uspostavljen operativni centar u kojem su se prikupljali podaci sa kontrolnih točaka o prolaznim vremenima svih timova. Unatoč izrazitim zimskim uvjetima, dubokom snijegu i temperaturi zraka od -12oC natjecateljskog duha nije nedostajalo. Na cilj, s jednakim vremenom od tri sata i 32 minute, stigli su 3. i 5. tim.

Skupnik Josip Begović, voditelj 5. tima, inače zapovjednik 2. paljbene desetine 2. voda Bitnice SVLR, nakon što su se dojmovi prve hodnje slegli, izjavio je: „Bilo je super, zadovoljni smo, osjetio se baš pravi natjecateljski duh.“ Naglasio je, iako se nekima i voda smrznula, ništa im nije bilo teško, a kako bi postigli što bolji rezultat zadnje tri dionice hodnje su trčali.

Voditelj 3. tima, desetnik Dario Sarić, zapovjednik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR, istaknuo je kako su im u pripremi za hodnju od velike koristi bili savjeti koje su dobili od kolege koji je nedavno, upravo ovdje u Poljskoj, završio Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima, tako da iako nisu navikli na ovako niske temperature, uz adekvatnu opremu i stalno kretanje nije im bilo hladno.

Bila je ovo prva od četiri planirane orijentacijske topo hodnje koje će hrvatski vojnici iz sastava 3. kontingenta provesti tijekom svoje zimske rotacije u Poljskoj. Svaka sljedeća hodnja biti će sva zahtjevnija u smislu orijentacije i izvršavanja postavljenih zadataka.

3. HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Vijesti