Veterani Sjeverne Makedonije u posjetu MORH-u: Iskustva veterana poticaji su za nove iskorake

Iskustvo hrvatskih branitelja dragocjeno je u jačanju HV, rekao je državni tajnik Matanović na sastanku s makedonskim veteranima i izaslanstvom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH

Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Drago Matanović sa suradnicima primio je u četvrtak 17. listopada 2024. godine izaslanstvo Udruženja veterana i rezervista obrane i sigurnosti Republike Sjeverne Makedonije (ZVROB RSM) na čelu s umirovljenim brigadirom prof. dr. Temelkom Risteskim i izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH (UDVDR RH) na čelu s umirovljenim general-pukovnikom dr. sc. Slavkom Barićem.

Izražavajući izaslanstvima dobrodošlicu u Ministarstvo obrane državni tajnik Matanović predstavio je stanje i perspektive obrambenog sustava u svjetlu promijenjenih geopolitičkih okolnosti, kao i planove modernizacije Hrvatske vojske. Osvrnuo se i na suradnju ministarstava obrane Republike Hrvatske i Sjeverne Makedonije, dviju prijateljskih i savezničkih zemalja.

Naglasio je kako suradnja veteranskih udruga dviju zemalja doprinosi izgradnji bilateralnih odnosa.

“Razmjena iskustava veterana uvijek je korisna, uvijek je korak naprijed u radu i životu veteranske populacije”, rekao je, istaknuvši kako je iskustvo hrvatskih branitelja dragocjeno i korisno u izgradnji i jačanju obrambenog sustava, u održavanju i usvajanju novih sposobnosti. “Ministarstvo obrane s braniteljskim udrugama gradi partnerski odnos”, poručio je državni tajnik Matanović.

Zahvaljujući na primanju, predsjednik Udruge veterana i rezervista obrane i sigurnosti Republike Sjeverne Makedonije prof. dr. Temelko Risteski je predstavio svoju udrugu koja u svojim aktivnostima nastoji biti potpora svojim članovima. Osobito je pohvalio prijateljsku suradnju s UDVDR Republike Hrvatske.

Umirovljeni general-pukovnik dr. sc. Slavko Barić, predsjednik UDVDR RH je govoreći o suradnji s kolegama iz Sjeverne Makedonije rekao: “Razmjena iskustava dviju udruga je dragocjena. Često se zaboravlja da sve vojske svijeta imaju izazov ulaska vojnika u službu, ali i njihovog izlaska. Na kraju svojih karijera, sa svojim pozitivnim stavom, veterani mogu biti snažan poticaj mladima za vojnički poziv”.

Ovo je uzvratni posjet ZVROB kolegama iz UDVDR-a tijekom kojega će dvije udruge potpisati i Sporazum o bilateralnoj suradnji.

Objava Veterani Sjeverne Makedonije u posjetu MORH-u: Iskustva veterana poticaji su za nove iskorake pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti