Obilježen završetak obuke pričuvnog sastava OS RH

Završetak obuke pripadnika Pješačkih pukovnija pričuvnog sastava Oružanih snaga RH obilježen je u četvrtak, 13. prosinca 2018. u Domu Hrvatske vojske General-bojnik Ivo Jelić u Splitu.

Ovom prilikom nazočnima se obratio izaslanik Načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković te naglasio kako smo svi svjesni važnosti koju ima sposobnost naroda da se obrani u slučaju sigurnosnih ugroza, kao i sposobnosti pružanja potpore civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda i kriza.

U svom obraćanju zapovjednik 5. pješačke pukovnije brigadir Željko Nakić pohvalio je pričuvnike i istaknuo kako su pričuvnici dali svoj doprinos u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Zaključio je kako ova obuka dokazuje da se Hrvatska uvijek može osloniti na pričuvni sastav Oružanih snaga RH.

Povodom završetka obuke najzaslužnijima pripadnicima djelatne jezgre Pješačkih pukovnija pričuvnog sastava Oružanih snaga RH general Jurković dodijelio je poticajne mjere.

Ovom prigodom u samostanu svetog Ante na Poljudu, svetu misu služio je vojni kapelan Gardijsko mehenizirane brigade fra Božo Ančić.

Obuka pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske provodila se u periodu od 10. listopada do 6. prosinca 2018. godine. Tako je na vojnom vježbalištu Gakovo provedena obuka 1. pješačke pukovnije, dok je obuka 2. pješačke pukovnije održana na vojnom poligonu Gašinci. Također, obuka 3. pješačke pukovnije provedena je u vojarni Josip Jović na Udbini, 4. pješačke pukovnije na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju dok je obuka 5. i 6.  pješačke pukovnije održana u vojarni 4. gardijske brigade Pauci. 

Cilj obuke i osposobljavanja pričuvnika je podizanje razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Vijesti