Povratak pripadnika 3. HRVCON-a AVPD iz Somalije

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, članovi trećeg hrvatskog autonomnog tima za zaštitu broda 3. HRVCON AVPD  tima (Autonomous Vessel Protection Detachment), vratili su se iz Somalije, gdje su od kolovoza 2018. sudjelovali u operaciji potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.  

Tim povodom, u zapovjedništvu HRM-a u utorak, 18. prosinca 2018. pripadnike AVPD tima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sa suradnicima. 

Zapovjednik tima kapetan korvete Boris Kartelo zapovjedniku HRM-a prezentirao je iskustva koja su stekli prilikom provedbe zadaća, istaknuvši sve čimbenike kojima se nastojalo sposobnosti podignuti na još višu razinu. 

Članovi tima, rekao je, pokazali su i dokazali svoju izvrsnost što je prepoznato i od zapovjedništva operacije. Unatoč uistinu teškim uvjetima života na brodu, iskazali su se u obučenosti, pripremljenosti, osposobljenost i autonomnost za provedbu zadaća.

Zapovjednik HRM-a zahvalio je pripadnicima tima na njihovom angažmanu, na iskazanoj izvrsnosti te na iskustvima koja će, kako je rekao, biti od osobitog značaja za što bolju pripremu sljedećeg kontingenta.

Naime, pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije. 

AVPD timovi naoružane su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Tim se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a njegove zadaće obuhvaćaju prevenciju, odvraćanje, osiguravanje i zaštitu broda od piratskih napada, otmica i pljački. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

Vijesti