Adventski koncert Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a

Mješoviti pjevački zbor Hrvatske ratne mornarice održao je svoj prvi Adventski koncert, 13. prosinca 2018., u duhu predstojećih blagdana u prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

U programu koncerta, uz zbor HRM-a nastupili su i operna prvakinja HNK Split Terezija Kusanović, mezzosopran, uz glasovirsku pratnju prof. Mladena Grgića, mandolinski trio "Da Capo" iz Splita, ženska klapa "Kostela" iz Zadvarja te perkusionist Matko Petrić.

Na programu koncerta, koji je osmislio maestro Krnić, našle su se poznate tradicijske domaće i strane božićne pjesme te klasici neizostavni u ovo predblagdansko vrijeme.

Mješoviti pjevački zbor Hrvatske ratne mornarice osnovan je krajem 2017. godine na ideju nekolicina pripadnika HRM-a koji se dugi niz godina amaterski bave glazbom - sviranjem ili pjevanjem u vokalnim ansamblima ili samostalno. ideja o osnivanju zbora vrlo brzo je privukla trideset i šest pripadnika HRM-a: djelatnih službenika i namještenika, mornara, dočasnika, časnika, a povjerenje za vođenje zbora dano je profesoru solo pjevanja mr. sc. Mariju Krniću, poznatom i priznatom opernom solisti, zborovođi i dirigentu. Članstvo zbora većinom čine pripadnici HRM-a, ali i ostali pripadnici OSRH čije radno mjesto je u vojarni "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu.

Zborovođa, mr sc Marijo Krnić na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu diplomirao je 2004. na Odsjeku za glazbenu kulturu, a solo pjevanje diplomirao je 2011. Magistrirao je 2008. na Odsjeku za teoriju glazbe i kompoziciju na Akademiji za glasbo u Ljubljani, polazi doktorski studij pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Usavršavao se na brojnim seminarima za pjevanje i za zborsko dirigiranje. Osnovao je i vodio brojne vokalne sastave, te kao zborovođa osvojio nekoliko priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima

Vijesti