Hrvatski vojnici na "Spartan" tečaju u Poljskoj

Dvojica pripadnika 3. hrvatskog kontingenta u sastavu Borbene grupe u Poljskoj koja se tu nalazi u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su od 10. do 14. prosinca 2018. na "Spartan" tečaju u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade – Gizycka kojoj je i pridodana ova Borbena grupa.

Tečaj je imao za cilj ovladavanje sigurnim rukovanjem osobnim naoružanjem tijekom dinamičnih taktičkih radnji. Bilo je to pet dana intenzivnog treninga kako vojnika pojedinačno, tako i taktičkih radnji u binomima i timovima po četvero, u različitim borbenim uvjetima i akcijama. Poseban naglasak stavljen je na sigurnost tijekom borbenog djelovanja te na pridržavanje pravila rukovanja osobnim naoružanjem

Pripadnici OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti u sastavu Borbene grupe pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG-USA) na sjeveroistoku Poljske na vojnom poligonu „Bemowo Piskie“ sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku kako s pripadnicima oružanih snaga iz sastava Borbene grupe (SAD, Rumunjska i V. Britanija) tako i s pripadnicima OS R. Poljske kao što je bio i provedeni "Spartan" tečaj.



Vijesti