Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga proveli Obuku iz borbe u bliskim i urbanim prostorima (CQB/MOUT)

U organizaciji Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) tijekom ožujka i travnja 2024. godine provodena je obuka iz borbe u bliskim i urbanim prostorima (CQB/MOUT) na obučnim lokacijama u Delnicama, Udbini i Puli

Naime, borba u bliskim prostorima (engl. Close Quarters Battle – CQB) definira radnje malih, dobro opremljenih i obučenih timova koji metodičkim, agresivnim upadima zauzimaju objekte i prostorije, uspostavljaju kontrolu nad osobama unutar njih te kirurški precizno neutraliziraju prijetnje, dok Urbane operacije ( engl. Military Operations in Urban Terrain- MOUT) obuhvaća širi pojam koji podrazumijeva provođenje vojnih operacija u urbanom okružju od razina gradova do ulica, s punim spektrom uporabe vojne sile.

Po prvi put na obuci nazočili su pripadnici iz drugih postrojbi Oružanih snaga s ciljem širenja znanja, taktika, tehnika i procedura iz borbe u bliskim i urbanim prostorima te jačanje interoperabilnosti s ostalim sastavnicama OSRH.

Riječ je o obuci koja je dio obučnog ciklusa kojeg pripadnici ZSS-a provode tijekom cijele godine u Hrvatskoj i inozemstvu s ciljem poboljšanja i održavanja sposobnosti provedbe punog spektra specijalnih operacija. Nastavak suradnje s ostalim sastavnicama Oružanih snaga, očekuje se i u narednom razdoblju.

Objava Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga proveli Obuku iz borbe u bliskim i urbanim prostorima (CQB/MOUT) pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti