U Požegi održana obuka za borbenog spasioca i vozača

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu u Požegi, u petak, 23. studenog 2018., osam polaznika Vojske Crne Gore uspješno je završilo obuku za borbenog spasioca ("Combat Life Saver - CLS"), koja je započela 5. studenog.

S ciljem provedbe planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Bosnom i Hercegovinom na obuci su, kao promatrači, bila nazočni i predstavnici vojske Bosne i Hercegovine, dva medicinska tehničara. 

Obuka za borbenog spasioca, deseta ove godine, održana je u sklopu preduputne obuke 10. i 11. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support. 

Polaznici Vojske Crne Gore su u potpunosti svladali sva potrebna znanja i vještine propisane Programom obuke za borbene spasioce te stekli dodatnu osposobljenost i licencu za rad borbenog spasioca u trajanju od jedne godine.

U sklopu Obuke za borbenog spasioca sa svim polaznicima provedena je Obuka za Emergency Egress – simulacija prevrtanja vozila na simulatoru. 

Na završetku obuke zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević uputio je čestitke i pohvale polaznicima obuke za njihovo zalaganje na obuci te im uručio potvrde o osposobljenosti.

Tom prigodom, polaznici su izrazili zadovoljstvo pristupom i stručnošću instruktora koji su proveli  obuku te ih tako osposobili za izuzetno tešku i zahtjevnu ulogu borbenog spasioca.

Također, u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, od 5. do 21. studenog, za pripadnike Vojske Crne Gore, u sklopu preduputne obuke sastavnica 10. i 11.  HRVCON-a u misiji Resolute Support održana je obuka za vozača M-ATV (MRAP-All Terrain Vehicle) i Maxx Pro Plus (Mine Resistant Ambush Protected).

Šest polaznika osposobljeno je za vozača s ciljem osposobljavanja polaznika za sigurno upravljanje višenamjenskim vozilom velike pokretljivosti u različitim cestovnim i terenskim uvjetima, za uporabu svih uređaja koji omogućavaju bolju prohodnost u svim vremenskim i zemljišnim uvjetima te upoznati polaznike sa sigurnosnim mjerama u vezi s korištenjem vozila. 

U sklopu Obuke za vozača M-ATV i Maxx Pro Plus s polaznicima je provedena Obuka za Emergency Egress – simulacija prevrtanja vozila na simulatoru.



Vijesti