Dan Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" obilježen je Dan Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk" i 27. obljetnica njezina osnivanja.

Obljetnica je obilježena nizom sportskih natjecanja, koja su se održavala tijekom cijelog tjedna, a središnja svečanost održana je u petak, 9. studenoga 2018. godine. Tim povodom okupili su se kadeti, polaznici Napredne časničke izobrazbe i Temeljne časničke izobrazbe te djelatnici Časničke škole, a svečanosti su nazočili i načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski" brigadir Damir Stručić te zapovjednik Časničke škole brigadir Mirko Stošić, koji su se tom prigodom obratili okupljenima.

Također, tim povodom uručena su promaknuća i pohvale istaknutim djelatnicima i kadetima, kao i nagrade pobjednicima natjecanja u malom nogometu, odbojci, košarci i streljaštvu. Tom prigodom Časnička škola se oprostila s troje djelatnika koji su preuzeli nove dužnosti u drugim ustrojstvenim cjelinama te su im uručene zahvalnice, a nakon svečanosti djelatnici Časničke škole su krenuli na hodnju.

Foto: HVU / M. Sever

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk" obrazovna je ustanova u kojoj se školuju kadeti i kandidati za časnike za temeljne časničke dužnosti te časnici za niže stožerne, zapovjedne i funkcionalne dužnosti.

Časnička škola odgovorna je za provedbu programa "Kadet", takozvane nulte razine vojnog školovanja. Program "Kadet" sustav je civilno-vojnog školovanja budućih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se provodi u suradnji s visokoškolskim i drugim civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj i kao takav primarni je oblik školovanja budućih časnika.

Temeljna časnička izobrazba prva je razina izobrazbe časnika, koja treba polaznike poučiti općim temeljnim vojnostručnim znanjima, sposobnostima i vještinama potrebnima za obnašanje prve časničke/zapovjedne dužnosti. Napredna časnička izobrazba druga je razina izobrazbe časnika koja treba osposobiti polaznike za obnašanje zapovjednih dužnosti razine satnije i nižih stožernih dužnosti.



Vijesti