Obilježena obljetnica Vojne kapelanije ZSS-a

U delničkoj župnoj crkvi služena je misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga

U delničkoj župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u petak, 9. studenoga 2018. služena je misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga, svetog Martina Tourskog i obilježavanje spomen-dana na poginule pripadnike specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Koncelebriranom liturgijskom slavlju, koje je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, nazočili su zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija te djelatni i umirovljeni pripadnici specijalnih postrojbi.

Sveti je Martin rođen 315. u današnjoj Mađarskoj kao sin rimskog vojnika te je prema očevoj volji postao vojnik. Bio je rimski tribun koji je obavljao vojničku službu kao gardist i konjanički časnik u jednom od garnizona carske vojske u Galiji. Kad je grad Tours ostao bez biskupa, Martin je izabran za biskupa te posvećen 370. godine.  S ponosom na sv. Martina, svake godine pripadnici vojne kapelanija ZSS-a svečano obilježavaju blagdan svog zaštitnika.

 

Foto: MORH / T. Brandt

Generalni vikar Vojnog ordiraijata don Marko Medo u prigodnoj je homiliji istaknuo kako nam primjer Sv. Martina izniklog iz poganskog svijeta, a koji je nakon obraćenja postao gorljivi borac protiv poganskih zakona, pomaže da shvatimo kako i mi svoj život moramo usmjeriti u tom pravcu, jer ono sto činimo drugima učinili smo zapravo sebi. “Morali bismo biti svjesni da kad drugom činimo zlo, činimo ga upravo sebi. Suočeni smo s brojnim slučajevima kada zbog vlastitih prohtjeva gazimo druge, a onda kao posljedicu vlastitog djelovanja optužujemo Boga kako i zašto dopušta nepravde, ratove, boli i stradanja. No, Bog je ljubav i takvi bismo u svom djelovanju morali i mi biti,” istaknuo je u propovijedi don Medo.

Tim povodo u delničkoj su vojarni kod središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena poginulih pripadnika ZSS-a.



 

Vijesti