U Poljskoj obilježen blagdan Svih svetih

Paljenjem svijeće za umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje ispred hrvatske zastave i križa u vojarni Bemowo Piskie u Republici Poljskoj u četvrtak, 1. studenoga 2018., pripadnici 3. hrvatskog kontingenta eFPBG-USA obilježili su blagdan Svih svetih.

Tom su se prigodom, pripadnici 3. HRVCON-a predvođeni zapovjednikom satnikom Željkom Trčekom, koji se zbog izvršenja vojničkih zadaća nalaze daleko od svojih domova, pomolili i zapalili svijeću za svoje najbliže pokojnike.

Treći hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Borbena grupa smještena je u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske.

Pripadnici OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama.



 

Vijesti