Hrvatski vojnici na sportskom turniru u povodu Dana OS Rumunjske

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su na sportskom turniru koji je održan od 26. do 29. listopada 2018. u vojarni Bemowo Piskie povodom Dana Oružanih snaga Republike Rumunjske.

Na turniru su uz rumunjske i hrvatske vojnike sudjelovali i pripadnici ostalih sastavnica NATO Borbene grupe u Poljskoj, a snage su odmjerili u nogometu, košarci, stolnom tenisu, utrci s preprekama i štafeti.

Pripadnici 3. HRVCON-a koji su u Poljsku, u svoje područje aktivnosti stigli prije tjedan dana, uključili su se u turnir sudjelovanjem u svim disciplinama pod motom „bitno je sudjelovati“. Na kraju turnira u ukupnom poretku osvojili su treće mjesto, dok su u pojedinačnim sportovima druga mjesta osvojena u stolnom tenisu i utrci s preprekama te treće mjesto u nogometu.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček čestitao je rumunjskim kolegama njihov Dan Oružanih snaga i istaknuo kako će se hrvatski vojnici uvijek rado uključiti u sportska natjecanja, jer ona osim što utječu na povećanje fizičke spremnosti, potiću izgradnju povjerenja među saveznicima i partnerima u borbenoj grupi.

3. hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Borbena grupa smještena je u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO-a usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe u Poljskoj je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.



Vijesti