Obilježen blagdan svetog Nikole i 25. obljetnica Vojne kapelanije HRM-a

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu svečano je obilježen blagdan svetog Nikole i 25. obljetnica Vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu u srijedu 6. prosinca 2023. svečano je obilježen blagdan svetog Nikole i 25. obljetnica Vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice.

Središnjoj proslavi prethodila je akcija dragovoljnog darivanja krvi, održana 1. prosinca 2023. i veslačka regata kuterima, koja se 4. i 5. prosinca odvijala u lučici Poljud.

Pobjednički pehar ovogodišnje regate kuterima pripao je posadi Pomorske baze Split. Onaj srebrnog sjaja osvojila je posada Flote HRM-a, dok je brončani pripao posadi Hrvatske kopnene vojske. Kadeti HVU-a studija Vojno pomorstvo ovoga puta našli su se na četvrtom mjestu, posada bojne OMiN na petom, a Zapovjedništva za potporu na šestom mjestu.

U srijedu 6. prosinca 2023., nakon odavanja počasti u spomen sobi zapovjedništva HRM -a, krenula je svečana procesija koja se kretala od kipa svetog Nikole na sidrištu vojarne do crkve svetog Ante u Franjevačkom samostanu na Poljudu, gdje je održana koncelebrirana misa koju je predvodio vojni biskup u RH msgr. Jure Bogdan.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice i kadete HVU-a, proslavi su nazočili predstavnici Grada, Županije i braniteljskih udruga, a slavlje su uveličali Orkestar HRM-a i klapa HRM-a “Sv. Juraj”.

Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, putnika, trgovaca, ribara, djece i siromašnih. Apostol je dobrote, a zauzimao se za prava ugroženih.

Objava Obilježen blagdan svetog Nikole i 25. obljetnica Vojne kapelanije HRM-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti