Primopredaja dužnosti hrvatskih kontingenata u Republici Poljskoj

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj u petak, 26. listopada 2018. održana je svečanost primopredaje dužnosti između 2. i 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP).

Tom prigodom zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković predao je državnu zastavu zapovjedniku 3. HRVCON-a satniku Željku Trčeku.

Svečanosti je nazočio vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić, izaslanik zapovjednika 15. poljske mehanizirane brigade pukovnik Adam Krysiak, američki zapovjednik Borbene grupe pukovnik Donny W. Hebel, zapovjednik vojnog poligona Bemowo Piskie pukovnik Jaroslaw Wyszecki te nacionalni predstavnici Rumunjske i Velike Britanije.

Brigadir Jozić naglasio je kako sudjelovanjem naših vojnika u aktivnosti NATO ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj Hrvatska pokazuje svoju odlučnost u obrani istočnih granica Saveza kao jedan od pouzdanih i snažnih partnera. "Hrvatska će nastaviti sudjelovati u ovoj NATO aktivnosti s velikim entuzijazmom, demonstrirajući solidarnost s našim saveznicima, spremni i voljni braniti slobodu svih nas", poručio je Jozić. Pripadnicima 2. HRVCON-a zaželio je sretan povratak u domovinu, a 3. kontingentu dobrodošlicu i uspješno izvršenje zadaće na koju su upućeni s velikm povjerenjem.

Foto: OSRH / HRVCON

U svom obraćanju zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković istaknuo je kako je 2. kontingent u proteklih šest mjeseci proveo niz obučnih događaja te time izvršio svoju glavnu zadaću u sklopu ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Također, zahvalio je na uspješnoj suradnji pripadnicima zemalja partnera u Borbenoj grupi te zemlji domaćinu na izuzetnom gostoprimstvu, a 3. HRVCON-u zaželio je puno uspjeha u izvršavanju zadaća koje im predstoje.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici Hrvatske vojske imati priliku, zajedno s partnerskim zemljama u Borbenoj grupi pridonijeti jačanju zajedničke sposobnosti i interoperabilnosti NATO saveza, te zajedno s najboljima raditi na izgradnji mira i istabilnosti. Satnik Trček zahvalio je satniku Bilješkoviću na dosadašnjem uloženom trudu i zaključio kako je pred pripadnicima 3. kontingenta visoko podignuta ljestvica izvrsnosti.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi Republike Poljske. Osnovna zadaća Borbene grupe Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti. 

Treći hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska broji ukupno 80 pripadnika, među kojima je i pet žena. Okosnicu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade s bitnicom samovoznih višecijevnih lansera raketa "VULKAN", stožerno osoblje koje radi u sastavu zapovjedništva BGP-a, kao i tim Vojne policije te nacionalni element potpore s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.



Vijesti