Obilježen Dan vojne kapelanije ZSS-a

"Sjeme Božje Riječi razasuto je u svima koji u svome srcu traže istinu i dobro", rekao je u svojoj homiliji vojni ordinarij mons. Jure Bogdan

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga su u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine, u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama, svečano obilježeli blagdan sv. Martina Tourskog, zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga, i Dan sjećanja na sve poginule pripadnike Specijalnih postrojbi OS RH.

Svečanost je započela misnim slavljem koje je u župnoj crkvi svetoga Ivana Krstitelja u Delnicama predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a koncelebrirali su vojni kapelan Zapovjedništva specijalnih snaga don Željko Savić i vojni i policijski kapelani i svećenici Riječke nadbiskupije.

Na misnom slavlju sudjelovali su izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, zapovjednici Pukovnije vojne policije brg Tomislav Kasumović i Obavještajne pukovnije pk Željko Perić, predstavnici HRM-a i HRZ-a, prvi dočasnik OS čn Dražen Klanjec, prvi dočasnici granskih i pristožernih postrojbi te ostali predstavnici OS RH.

Misno slavlje posebno su uveličali članovi obitelji, rodbina, prijatelji poginulih pripadnika Specijalnih postrojbi OS RH, a sudjelovali su i predstavnici MUP-a, hrvatski branitelji i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te umirovljeni djelatnici specijalnih postrojbi OS.

U svojoj homiliji mons. Bogdan je između ostalog istaknuo: “Presuda kraljevskog suca Isusa otkriva nam, na iznenađenje sviju, da je svaki muškarac ili žena koji voli svoje bližnje, čini dobro i živi pravedno – baštinik Božjeg kraljevstva i vječnog života. Baštinik je i onaj tko živi blaženstva, čak i ako nije kršćanin i ne poznaje izričito Krista, jer je u njemu vidljivo sjeme Božje Riječi, u srcu, u njegovu humanom pozitivnom djelovanju. Sjeme Božje Riječi razasuto je u svima koji u svome srcu traže istinu i dobro”.

Svečanost se nastavila u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” gdje su kod središnjeg križa položene ruže, vijenci, zapaljene svijeće te su u dostojanstvenoj tišini pročitana imena poginulih pripadnika specijalnih postrojbi HV.

Misno slavlje kao i svečanost odavanja počasti kod Spomen križa uveličano je animiranjem klape HRM “Sv. Juraj”.

Objava Obilježen Dan vojne kapelanije ZSS-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti