General Šundov na sastanku Vojnog odbora Europske unije

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sudjeluje na sastanku Vojnog odbora Europske unije u Bruxellesu



Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sudjeluje na sastanku Vojnog odbora Europske unije (European Union Military Committee - EUMC) koji se održava 24. i 25. listopada 2018. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Na Vojnom odboru EU, uz načelnika Glavnog stožera generala zbora Mirka Šundova, sudjeluje i načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera brigadni general Denis Tretinjak i načelnik Provedbenog odjela Kabineta načelnika Glavnog stožera brigadir Siniša Ciglenečki.

Na sastanku Vojnog odbora Europske unije raspravljalo se o operacijama potpore miru ALTHEA, ATALANTA i SOPHIA kao i o strateškim pitanjima budućnosti operacija, suradnji Europske unije i NATO-a i postignućima u suradnji te o partnerstvu i sudjelovanju u operacijama i misijama potpore miru kao i o CARD (Koordinirani godišnji pregled obrane) probnom procesu i PESCO (Stalna strukturirana suradnja) projektnim prijedlozima.

Također, raspravljalo se i o problemu migracija i utjecaju na stabilnost Europske unije.

Vojni odbor Europske unije je najviše vojno tijelo unije kojeg je osnovalo Vijeće, a koje se sastoji od načelnika glavnih stožera zemalja članica zastupanih po njihovim stalnim predstavnicima.

Glavna zadaća Vojnog odbora EU je vođenje svih vojnih aktivnosti u okviru Europske unije, posebno planiranja i izvršenja misija i operacija u skladu sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom te razvojem vojnih sposobnosti. Vojni odbor EU također pruža vojne savjete i daje preporuke u pogledu vojnih pitanja političkom i sigurnosnom odboru EU.



Vijesti