Pripadnici 39. HRVCON KFOR sudjelovali na drugom DANCON March-u

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu sudjelovali su na 77. DANCON March-u

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR (Kosovo Force) na Kosovu sudjelovali su na 77. DANCON March-u, 8. listopada 2023. u mjestu Novo Selo, Republika Kosovo.

Na 77. DANCON March-u u organizaciji kontingenta Oružanih snaga Kraljevine Danske u NATO operaciji KFOR sudjelovalo je oko 700 vojnika KFOR-a i policajaca EULEX-a iz Hrvatske, Danske, Njemačke, Švicarske, Finske, Poljske, Italije, Slovenije, Mađarske, Grčke, Latvije, Austrije i Albanije.

Na hodnji dužine 25 km, noseći teret od 10 kg opreme na leđima, sudjelovalo je 19 pripadnika i dvije pripadnice 39. HRVCON KFOR koji su svi uspješno završili marš.

Najbolji rezultat od hrvatskih predstavnika postigao je vojni kapelan 39. HRVCON don Josip Kešinović koji je među prvima utrčao u cilj.

Pripadnici 39. HRVCON-a su tijekom hodnje nosili zastavu Republike Hrvatske i zastavu 3. mehanizirane bojne “Pauci” s kojima su nakon 25 kilometara ušli u cilj.

Hodnja DANCON March izvrsna je prilika za svakog vojnika da testira svoje psihofizičke sposobnosti te pomakne svoje granice izdržljivosti.

Hodnja je zahtjevna zbog specifičnog terena, 10 kg tereta na vašim leđima te vremenskih uvjeta. DANCON March je dugogodišnja tradicija i “zaštitni znak” danskih oružanih snaga, koja datira još od 1972. godine, kada se prvi put održao u UN misiji na Cipru. Od tada se marš održavao u NATO/UN operacijama i misijama diljem svijeta, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Afganistanu, Iraku, Libanonu, Latviji, Estoniji, Eritreji, Kuvajtu, Maliju. Cilj natjecanja je, osim testiranja psihofizičke spreme vojnika i policajaca, i prilika međusobnog upoznavanja sudionika ovog događaja.

Objava Pripadnici 39. HRVCON KFOR sudjelovali na drugom DANCON March-u pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti