Bojevo gađanje samohodnom PzH2000 u Republici Poljskoj

Bitnica PzH2000 Hrvatske vojske koja se nalazi u sastavu 12. hrvatskog kontingenta u Poljskoj provela je krajem rujna 2023. bojevo gađanje iz samohodnih Panzer haubica 2000

Bitnica PzH2000 Hrvatske vojske koja se nalazi u sastavu 12. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP enhence Forward Presence) u Poljskoj provela je krajem rujna 2023. bojevo gađanje iz samohodnih Panzer haubica 2000.

Gađanje je provedeno na visokoj razini, simulirajući stvarne borbene uvjete i postupke posada koje su demonstrirale vrhunsku uvježbanost, brzinu i rad sukladno zahtijevanim procedurama. Posebnu atraktivnost gađanju dala je demonstracija topničke vatre korištenjem MRSI – Multiple Rounds Simultaneous Impact sustava. Posebna je to vrsta vatrene paljbe u kojoj se iz svake pojedinačne haubice ispaljuje pet projektila pod različitim elevacijama cijevi (od najviše do najniže), u vrlo kratkom vremenskom razmaku, a svi projektili zbog različite putanje i vremena leta padaju na cilj istovremeno te na taj način stvaraju multiplicirani razorni učinak na objekt gađanja. Vrsta je to topničke vatre koju mogu izvoditi samo najmoderniji i najsuvremeniji topnički sustavi u svijetu, a ovim gađanjem pripadnici Hrvatske vojske dokazali su da pripadaju u sam vrh po kvaliteti, uvježbanosti, mogućnostima sustava i vatrenoj moći sveukupno.

Sve sastavnice 12. HRVCON-a, čiju glavninu čine pripadnici bitnice Samohodne haubičke bojne 155mm Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, odradile su svoj dio posla u pripremi i provedbi gađanja iznimno kvalitetno.

Na gađanju su, pored hrvatskih topnika, u svojstvu promatrača bili prisutni američki, britanski, rumunjski i poljski pripadnici koji zajedno s pripadnicima HRVCON-a čine Borbenu grupu NATO aktivnosti u Poljskoj, koji su bili izuzetno zadovoljni prezentiranim te su iskazali zadovoljstvo i čestitali pripadnicima Hrvatske vojske na uspješnoj demonstraciji i odličnom vođenju i zapovijedanju te vrhunskoj obuci i uvježbanosti.

Objava Bojevo gađanje samohodnom PzH2000 u Republici Poljskoj pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti