Admiral Hranj s načelnikom GS OS Litve generalom Rupšysom u RH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sastao se s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Litve generalom zbora Valdemaras Rupšysom

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sastao se s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Litve generalom zbora Valdemaras Rupšysom tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj početkom rujna 2023.

Tom prilikom razgovaralo se o brojnim temama od zajedničkog interesa za oružane snagu dviju saveznica.

Dvojica načelnika razmijenili su mišljenja o sigurnosnoj situaciji u Europi, s naglaskom na stanje u Ukrajini i široj crnomorskoj regiji, kao i na Zapadnom Balkanu.

Također, razgovarali su i o ulozi svojih oružanih snaga u NATO postavu odvraćanja i obrane, uključujući regionalne planove i novi NATO model snaga, te o ulozi borbenih skupina ojačane prednje prisutnosti i ojačane budnosti.

Načelnici su razmijenili i informacije o razvoju nacionalnih obrambenih sposobnosti, uključujući planove opremanja i modernizacije.

Tijekom posjete general Rupšys posjetio je Hrvatsku ratnu mornaricu u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, a litavskom izaslanstvu predstavljen je i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Objava Admiral Hranj s načelnikom GS OS Litve generalom Rupšysom u RH pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti