Obilježena 31. obljetnica ustrojavanja Vojne policije

U vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia" u Zagrebu održana je svečanost povodom obilježavanja Dana roda Vojne policije, Dana Pukovnije vojne policije i 32. obljetnice ustrojavanja Vojne policije

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu u četvrtak 14. rujna 2023. održana je svečanost povodom obilježavanja Dana roda Vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije i 32. obljetnice ustrojavanja Vojne policije.

Tom prigodom uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Pukovnije Vojne policije te je izvedena pokazna vježba osiguranja štićenih osoba upotrebom snaga za osiguranje u mjestu i pokretu.

Čestitajući 32. obljetnicu Vojne policije izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić prisjetio se početaka ustrojavanja vojnopolicijskih postrojbi u Domovinskom ratu naglasivši kako ne postoji pedalj hrvatskih prostora na kojemu vojna policija nije djelovala i svojim angažmanom davala doprinos obrani Republike Hrvatske i pobjedi u oslobodilačkim operacijama.

“Danas je vojna policija moderan rod Hrvatske vojske, spremna, sposobna i obučena za provođenje složenih zadaća, kako u zemlji, tako i u međunarodnom okružju. Bili ste prva hrvatska postrojba koja je sudjelovala u operaciji ISAF u Afganistanu, čvrsti oslonac saveznicima i partnerima. Pored uvođenja moderne tehnike i naoružanja, u što ste se i sami mogli uvjeriti najveća snaga Hrvatske vojske ste vi, motivirani, stručni, odlučni ljudi pred kojima nema nemogućih zadaća,” rekao je Jušić.

Načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Jadranko Karlušić u svom obraćanju je rekao kako se zajedničkom sinergijom može pridonijeti jačanju nacionalnog identiteta kroz štovanje moderne hrvatske povijesti, povijesnih činjenica i iskustava stečenih u Domovinskom ratu, kao i u međunarodnom okružju. “Pored obavljanja redovitih vojnopolicijskih poslova u zemlji, Vojna policija već 20 godina aktivno djeluje u međunarodnom okružju gdje je stekla nemjerljivo iskustvo koje je implementirano u današnje postrojbe Vojne policije,” zaključio je brigadir Karlušić.

Svečanosti su nazočili direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, izaslanik predsjednika RH i savjetnik predsjednika za obranu Ivica Olujić, zapovjednici zapovjedništava i pristožernih postrojbi, načelnici službi i odjela u MORH-u, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Stvaranje Vojne policije započelo je 24. kolovoza 1991., kada je predsjednik RH dr. Franjo Tuđman naložio načelniku Stožera Zbora narodne garde da pristupi organiziranom ustrojavanju postrojbi Vojne policije. Odmah nakon ustrojavanja, kao elitna specijalna postrojba, sudjelovala je u borbenim zadaćama od kojih su neke bile od velikog značaja za Hrvatsku vojsku i ukupnu obrambenu snagu zemlje. Zadaća Vojne policije bila je da svojim djelovanjem i primjerom stege i snage osiguraju potpunu primjenu općih pravila Hrvatske vojske. Tijekom Domovinskog rata život za domovinu položilo je 113 pripadnika VP, a sedam ih se još vodi kao nestali.

Objava Obilježena 31. obljetnica ustrojavanja Vojne policije pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti