Pripadnici HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na sportskim igrama

Pripadnici hrvatskog kontingenta učestvovali su u sportskom danu sa maksimalnim brojem raspoloživih vojnika, dočasnika i časnika te kao i uvijek pokazali zavidnu fizičku spremnost, motiviranost i koheziju, odnosno besprijekoran timski rad

Pripadnici 12. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj su dana 10. kolovoza 2023. godine u vojnoj bazi Bemowo Piskie natjecanjem u sportskim igrama obilježili su 157. rođendan US 1-9 Calvary Regiment koja je trenutno dio Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland – BGP).

Na sportskom natjecanju sudjelovali su pripadnici eFP BG Poland, među kojima i naš 12. HRVCON, zajedno sa američkim postrojbama HEADHUNTER (1-9 CAV), DARKHORSE (4-9 CAV) i SABER (6-9 CAV). Samo natjecanje se provodio timski, a bilo je vrlo izazovno i zahtjevno i sastojalo se od sedam disciplina.

Pripadnici hrvatskog kontingenta učestvovali su u sportskom danu sa maksimalnim brojem raspoloživih vojnika, dočasnika i časnika te kao i uvijek pokazali zavidnu fizičku spremnost, motiviranost i koheziju, odnosno besprijekoran timski rad. Zamisao samog natjecanja bila je upravo potencirati ovu posljednju stavku – timski rad, jer se nijedna disciplina nije mogla završiti ako tim nije radio složno i svaki pripadnik tima odradio svoj dio. Timski rad i kohezija srž su vojničkog poziva u svim vojskama svijeta jer izolirani pojedinac ništa ne može postići sam. Upravo to je bila poruka i cilj ovog sportskog dana, htijenje i zajedništvo u svemu uspijeva, kako i sam moto 1-9 Calvary Regiment kaže: Mi možemo mi hoćemo!

Slavljenička Pukovnija službeno je ustrojena 21. rujna 1866. godine u New Orleansu, Louisiana, a njezin prvi zapovjednik bio je pukovnik Edward Hatch. Muškarci su bili pozivani na tada uobičajeni vojni rok od pet godina.

Dobili su nadimak Buffalo Soldiers, navodno od Indijanaca koji su se borili protiv njih, a ovaj naziv vremenom je postao sinonim za sve afroameričke pukovnije Američke vojske koje su bile osnovane 1866.

Moto pukovnije je We Can, We Will ( hrv. mi možemo, mi hoćemo).

Objava Pripadnici HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na sportskim igrama pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti