Pripadnici HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na vojnom mimohodu

Povodom Dana oružanih snaga Republike Poljske pripadnici 12. HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su na mimohodima u Orzyszu i Varšavi

Pripadnici 12 HRVCON u Poljskoj sudjelovali su na završnoj velikoj paradi u Varšavi sa 3 samohodne haubice PzH200HRV i 35 pripadnika.

Simbolično je nastup hrvatskih predstavnika pokazao čvrst i nepokolebljiv doprinos naše države i Hrvatske vojske kolektivnoj sigurnosti.

Zemlje koje zajedno s Republikom Hrvatskom participiraju u borbenoj grupi u sklopu NATO aktivnosti eFP sudjelovale su u obilježavanju najvažnijeg dana poljskih OS izlažući sustave s kojima sudjeluju u aktivnosti.

SAD su u paradu uključile svoja moćna borbena vozila pješaštva Bradley u verziji M2A2 kao i tenkove M1 Abrams.

Pored navedenog SAD su izložile i svoje M109A6 Paladin haubice koje uz hrvatske haubice PzH200HRV predstavljaju glavnu vatrenu moć borbene grupe.
Velika Britanija se predstavila s lakim taktičkim vozilom Šakal (JLTV Jackal), dok su se rumunjske OS predstavile svojim samohodnim PZO sustavom Gepard 1A2 35mm.
Datum 15. kolovoza poseban je ne samo za poljske vojnike, već i za sve Poljake i državljane Republike Poljske. Na taj dan slave Dan oružanih snaga Republike Poljske, ustanovljen u spomen na Varšavsku bitku 1920. godine i pobjedu nad boljševicima, a sama bitka ušla je u povijest kao Čudo na Visli. Pod sloganom Silna Biało-Czerwona (eng. Strong White & Red), nakon tri godine stanke, održana je središnja proslava, 103. obljetnica Varšavske bitke.
Na samoj paradi u Varšavi predstavilo se ukupno 200 postrojbi Republike Poljske i stranih oružanih snaga, respektabilna količina vojne opreme, 92 zrakoplova i oko 2000 vojnika i vojnikinja.
Vojnici svih rodova Oružanih snaga Poljske predstavili su najsuvremeniju vojnu opremu koja je nabavljena posljednjih godina.
Među izloženima bit će tenkovi M1A1 Abrams, raketni sustavi HIMARS, sustavi PZO Patriot tenkovi K2 i samohodne haubice K9 i bespilotne letjelice Bayraktar TB2.
Oprema domaće, poljske proizvodnje uključivala je samohodne topničke haubice Krab, borbena vozila pješaštva Borsuk, borbena vozila pješaštva Rosomak i samohodne minobacače Krab.

Pored navedenoga predstavili su i vrhunska vozila za automatsko postavljanje mina Baobab-K, kao i laka izvidnička vozila dugog dometa Zmija (eng. Viper).
Kruna mimohoda bio je prikaz umijeća poljskih pilota koji su na poljskom nebu predstavili čak 92 letjelice, a među njima novi borbeni zrakoplov FA-50, kao i višenamjenski borbeni zrakoplov F-16.

Objava Pripadnici HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na vojnom mimohodu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti