Pripadnici 12. HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na vježbi Headhunter Forge

Cilj vježbe bio je prikaz interoperabilnosti NATO snaga Borbene skupine te učinkovitost različitih oružanih sustava sinkroniziranih po prostoru i vremenu na jedinstvenoj i složenoj vatrenoj zadaći

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti eFP – enhanced Forward Presence (ojačane Prednje prisutnosti) u Republici Poljskoj sudjelovali su na vojnoj vježbi Headhunter Forge 4. i 5. kolovoza 2023., na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj.

Združena vježba s bojnim gađanjem (eng. Combined Arms Live Fire Exercise – CALFEX) obuhvaćala je niz aktivnosti sukladno vrlo dinamičnom scenariju koje su provedene u dnevnim i noćnim uvjetima, integrirajući pripadnike pet nacija.

Glavni fokus vježbe bio je na uvježbavanju namjenski organizirane satnije u provedbi napadnih operacija (iz sastava 1st Battalion, 9th U.S. Cavalry Regiment), a uz neizravnu vatrenu potporu topničkih postrojbi različitih kalibara svih nacija pripadnika eFP Polanad (britanske, rumunjske, poljske i hrvatske snage).

Jedan od ciljeva vježbe bio je usklađivanje procedura poziva za vatru pa su provedena gađanja uključivala i tim hrvatskih prednjih motritelja (eng. FO – Forward observers) koji su demonstrirali interoperabilnost na razini timova vatrene potpore (eng. FIST – Fire support team).

Vježba Headhunter Forge bila je izvrstan prikaz kohezije profesionalnih timova borbenih snaga različitih nacija s ciljem podizanja borbene spremnosti multinacionalnih snaga u Republici Poljskoj kao i jačanja njihove međusobne interoperabilnosti.

Vježba je u cijelosti pokazala snažnu, koordiniranu i koncentriranu vatrenu moć borbenih sredstava savezničkih snaga, a na nacionalnoj razini učinkovite sposobnosti PzH 2000 i naših pripadnika koji su pravovremeno, točni i precizno izvršili sve dodijeljene im vatrene zadaće.

Objava Pripadnici 12. HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali na vježbi Headhunter Forge pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti