U Iraku i na Kosovu hrvatski vojnici obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Pripadnici 10. HRVCON-a koalicijske operacije Inherent Resolve u Bagdadu i 39. HRVCON-a u operaciji KFOR na Kosovu prigodno su obilježili obljetnicu VRO Oluje

Pripadnici 9. hrvatskog kontingenta NATO misije Irak (NMI) zajedno s hrvatskim nacionalnim predstavnikom brigadirom Davorom Stipetićem i pripadnikom 10. kontingenta koalicijske operacije Inherent Resolve, u Bagdadu su u subotu 5. kolovoza 2023. obiljezili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.
U čast te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, u kampu je podignuta hrvatska zastava, u sjećanje na vrijeme od prije 28 godina kada je zavijorila na kninskoj tvrđavi. Bila je to prigoda za sjećanje i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima koji su omogućili stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Hrvatski nacionalni predstavnik brigadir Davor Stipetic u ovoj prigodi poručio je: „ Danas se prisjećamo svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su žrtvovali svoje živote za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, njihova žrtva neće biti zaboravljena. Danas slavimo zajedništvo i pobjedu.”

“Iako smo udaljeni gotovo 3000 km osjećaj ponosa ne blijedi. Zapravo, pruža nam jedinstvenu priliku da svoje osjećaje ponosa i pobjede podijelimo s našim prijateljima iz raznih NATO članica i Iraka te da ih upoznamo s hrvatskim Danom pobjede i domovinske zahvalnosti”, rekao je pripadnik vojne policije narednik Marko Jasić.

I pripadnici 39. HRVCON u području operacije KFOR obilježili su i proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Obilježavanje se održalo u kampu “Villaggio Italia” Peć, na kojoj su se pripadnici 39. HRVCON svečano postrojili i podigli hrvatsku zastavu u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje. U prigodnom govoru zapovjednik se još jednom prisjetio najveće pobjede u Domovinskom ratu i zahvalio se svima koji su svojom žrtvom, zalaganjem, trudom i djelovanjem omogućili da danas uživamo u slobodnoj Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom su brigadir Tomislav Kaštelan i satnik Marko Domazet Lošo promaknutim pripadnicima pred postrojem uručili izvode iz Odluke o promicanju u čin. Promaknute su dvije vojnikinje i sedam vojnika, dva dočasnika i jedan časnik koji se trenutno nalaze u području operacije KFOR.

Prigodnu svetu misu predvodio je vojni kapelan 39. HRVCON Josip Kešinović.

Objava U Iraku i na Kosovu hrvatski vojnici obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti