Ministar Banožić na otvorenju Memorijalnog centra Josipa Jovića u Aržanu

Memorijalni centar u Aržanu napravljen je u spomen na hrvatskog branitelja Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem sudjelovalo je na svečanom otvorenju Memorijalnog centra koje je održano u nedjelju 6. kolovoza 2023. u Aržanu.

Svečanom otvorenju nazočio je i ministar obrane Mario Banožić s ostalim ministrima u Vladi.

Memorijalni centar u Aržanu napravljen je u spomen na Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata.

Tom prigodom, predsjednik Vlade Andrej Plenkovic poručio je: “Josip Jović bio je odvažan, hrabar, bio je među prvima koji su stali u obranu domovine i svojim primjerom, nažalost, pokazao što će se događati u četiri godine Domovinskog rata”.

Podsjetio je da je među 15.000 poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata, bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Cista Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote diljem ratišta u Republici Hrvatskoj.

Plenković je izrazio uvjerenje da će Memorijalni centar ostati jedna vertikala za povijest. “Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je “prvi život položen na oltar domovine, onaj Josipa Jovića, 1991. – prekretnica u našim životima i povijesti naše domovine”.

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je otvaranje ovog memorijalnog centra u svečanom ozračju proslave 28. obljetnice VRO Oluja, simbolika spajanja početka i kraja hrvatske borbe za samostalnost i neovisnost kroz lik mladog hrvatskog branitelja.

“Josip će zauvijek predstavljati i simbol hrabre hrvatske mladosti koje je devedesetih godina čvrsto odlučila braniti svoju zemlju i osigurati joj trajni mir i slobodu”, poručuje ministar obrane.

Objava Ministar Banožić na otvorenju Memorijalnog centra Josipa Jovića u Aržanu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti