Povratak Canadaira CL-415 sa gašenja požara u Helenskoj Republici

Posade protupožarnog aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. krila HRZ-a vratile su se u nedjelju, 30. srpnja 2023. godine u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Helenske Republike, gdje su sudjelovali u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara od 21. do 30. srpnja 2023. godine.

Tim koji je bio angažiran na gašenju požara u Helenskoj Republici sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima pukovnikom Željkom Žugajem i pukovnikom Goranom Vlahovićem.

Zapovjednik snaga, kapetan Canadaira CL-415 pukovnik Željko Žugaj koji je sudjelovao u gašenju požara u Helenskoj Republici po povratku u Hrvatsku istaknuo je: “Ovo je jedno nemjerljivo iskustvo uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanjem pomoći u drugim zemljama, ova misija pomoći drugima pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Apsolutno smo bili dobro pripremljeni i spremni pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta. Ovo je jedan od većih požara gdje smo sudjelovali i jedno nezaboravno iskustvo. Kolege iz Helenske Republike su nam izlazile maksimalno u susret i bili na usluzi, a posebno su izrazili zahvalnost Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu u ovim jako teškim trenucima”.

Canadair CL-415 letio je oko 25 sati u gašenju požarišta te je imao 58 naleta.

Objava Povratak Canadaira CL-415 sa gašenja požara u Helenskoj Republici pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti