Pripadnici 1. HRVCON-a na zajedničkoj obuci u operaciji UNIFIL

Pripadnici EOD (Explosive Ordinance Disposal) tima iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u operaciji Ujedinjenih naroda u Republici Libanon na zajedničkoj...

Pripadnici EOD (Explosive Ordinance Disposal) tima iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u operaciji Ujedinjenih naroda u Republici Libanon (United Nations Iterim Force in Lebanon - UNIFIL) sudjelovali su na zajedničkoj obuci FAMDEP (Familiarization Deployment) EOD voda sektora West i kineskog kontingenta (Chinese Battalion - CHINBATT) inženjerije.

Tijekom zajedničke obuke, koja se provodi sukladno planu obuke sektora Zapad UNIFIL, na prostoru predviđenom za uništavanje eksplozivnih sredstava provedena je prezentacija opreme i sredstava za razminiranje te suprotstavljanje improviziranim eksplozivnim napravama, kao i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, a nakon toga i praktični dio procedura.

Inženjerci iz sastava kineskog kontingenta prikazali su izradu prolaza u minskom polju te zbrinjavanje ozlijeđene osobe, koje su uspješno zajednički proveli pripadnici kineskog i hrvatskog sanitetskog tima. Nakon toga je zatraženo angažiranje EOD voda sektora Zapad zbog nailaska na sumnjivi predmet, odnosno moguće improvizirano eksplozivno sredstvo na putu.

Pripadnici 1. HRVCON-a na zajedničkoj obuci u operaciji UNIFIL | Foto: OSRH / 1. HRVCON UNIFIL

Pripadnici Tima za detekciju mina i eksploziva uz pomoć specijaliziranih pasa (Mine Detection Dog - MDD) iz EOD voda iz sastava talijanskog kontingenta prikazali su procedure otkrivanja eksplozivne tvari kod navedenog sumnjivog predmeta i procedure otkrivanja mina.
Pripadnici EOD voda iz sastava 1. HRVCON-a UNIFIL sukladno scenariju su po pozivu uspostavili tzv. Incident Point, pristupili izvidu sumnjivog objekta i proveli procedure neutraliziranja improvizirane eksplozivne naprave korištenjem EOD robota. Nakon toga su prikazali otkrivanje i uništavanje neeksplodiranog ubojnog sredstva na mjestu pronalaska, kao i zbrinjavanje neeksplodiranog ubojnog sredstva u području predviđenog za kontrolirano uništavanje.

Zajedničku obuku i demonstraciju sposobnosti pratili su pripadnici iz zapovjedništva UNIFIL među kojima i zapovjednik sektora West, brigadni general Paolo Fabbri, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo provedenom zajedničkom obukom.
I ovim, još jednim u nizu prikaza sposobnosti pripadnici 1. HRVCON-a UNIFIL pokazali su visoku razinu znanja i vještina u različitim i posebno zahtjevnim zadaćama.



Vijesti