Održana vježba Strong Bastion 23

Najvažniji događaj ove vježbe je računalno potpomognuta vježba zapovjednog mjesta koja se provela istovremeno u Hrvatskoj i Mađarskoj

U vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu je održana treća i posljednja faza ocjenjivačkog procesa u kojem su ocjenjivani svi pripadnici multinacionalnih oružanih snaga koji su vodili simulacijsku vježbu pod nazivom Strong Bastion 23.

Vježba Strong Bastion 2023 temelji se na članku 5 NATO-a i simulirana je operacija visokog intenziteta. Prema scenariju, stožer HQ MND-C (Multinational Division Centar – Multinacionalni divizijski centar) planira, organizira i usmjerava operacije vojnog elementa razine divizije.

U vježbi je sudjelovalo više od 220 pripadnika stožera MND-C, a njihove je aktivnosti ocjenjivao 50-člani tim NATO-ovih ocjenjivača. Osoblje stožera NATO Rapid Deployable Corps – Španjolska (HQ NRDC-ESP) je imao ulogu elementa više kontrole (HICON), dok se stožer jedinica niže kontrole (LOCON) sastojao od slovačkih, hrvatskih i mađarskih vojnika.

Prva i druga faza ocjenjivačkog procesa je završena u veljači tijekom kojih je donesena odluka o provedbi operacija a sada su u trećoj fazi i proveli tu odluku u praksi.

Ono što je važno istaknuti kod ove vježbe je da se ovim ocjenjivačkim procesom želi i formalno potvrditi već odavno poznata činjenica da su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sposobni provoditi operacije na razini divizijskog zapovjedništva.

Trenutno se to i u praksi pokazuje kao činjenica jer s ovim multinacionalnim divizijskim centrom zapovijeda Hrvat, general bojnik Denis Tretinjak koji je izjavio kako je u ovaj CREVAL postupak (Combat Readiness Evaluation – Procjena borbene spremnosti) uključeno preko 600 ljudi s tim da je u vojarni u Varaždinu bilo u postupku ocjenjivanja 40 ljudi.

NATO-ova zapovjedna struktura postat će potpuna s ovim multinacionalnim divizijskim središtem kojem je sjedište u Székesfehérváru u Mađarskoj (HQ MND-C) koje će krajem ove godine postići punu operativnu sposobnost (FOC). Međunarodna vježba Strong Bastion 2023. je prekretnica u tom procesu budući da je riječ o događaju tijekom kojega će ocjenjivači provesti ocjenu borbene spremnosti Izmještenog zapovjedništva.

Objava Održana vježba Strong Bastion 23 pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti