Zapovjednik Združenog zapovjedništva za potporu i razvoj snaga NATO-a u posjetu Hrvatskoj

General Sollfrank se tijekom posjeta susreo s načelnikom GS OS RH admiralom Robertom Hranjem i ravnateljicom Uprave za obrambenu politiku MORH-a Dunjom Bujan-Šujster

U službenom posjetu Oružanim snagama RH 12 i 13. lipnja 2023. boravio je general-pukovnik Alexander Sollfrank, zapovjednik Združenog zapovjedništva za potporu i razvoj snaga (Joint Support and Enabling Command – JSEC).

Njega je primio načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj. Na sastanku se razgovaralo o razvoju suradnje OSRH i NATO-a s ciljem oblikovanja NATO mreže za ojačanje i održivost savezničkih snaga kojima upravlja JSEC. Tijekom sastanka pružena je potpora aktivnostima identifikacije nacionalne infrastrukture i njenog razvoja kako za civilne tako i vojne potrebe NATO i EU. U nastavku službenog posjeta održan je okrugli stol s predstavnicima Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH te Zapovjedništva za potporu.

Na okruglom stolu je potvrđena činjenica kako geostrateški položaj Republike Hrvatske ima veliki značaj za razvoj obrambenih planova NATO-a. Suradnja, zajednički ciljevi te potpora njihovoj realizaciji predstavljaju ključni čimbenik razvoja odvraćanja i kolektivne obrane. Usklađivanje pravnog okvira između saveznica, kao i usklađivanje i izjednačavanje pravnog okvira s EU, omogućava nesmetani razmještaj snaga te njihovu održivost na teritoriju Europe.

U okviru službenog posjeta, general Sollfrank sastao se i s ravnateljicom Uprave za obrambenu politiku MORH-a gđom Dunjom Bujan-Šujster tijekom kojeg se također razgovaralo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji, potpori razvoju obrambenih planova te radu JSEC-a.

Združeno zapovjedništvo za potporu i razvojsnaga (Joint Support and Enabling Command-JSEC) operativno je zapovjedništvo multinacionalnog sastava. Zapovjedništvo je izravno podređeno vrhovnom zapovjedniku savezničkih snaga u Europi (SACEUR) i vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi (SHAPE) u Monsu u Belgiji. Zapovjednik JSEC-a ujedno je i savjetnik vojnog osoblja EU u području ojačanja i održivosti snaga na teritoriju EU, a s ciljem stvaranja preduvjeta za razvoj snaga unutar područja odgovornosti SACEUR-a. Misija JSEC-a je priprema i provedba razvoja i ojačanja snaga u području odgovornosti SACEUR-a.

JSEC ima koordinacijsku ulogu između članica s ciljem uspostave sveobuhvatne Mreže ojačanja i održivosti snaga (Reinforcement and Sustainment Network – RSN), te savjetodavnu ulogu SACEUR-a za logističku domenu.

Objava Zapovjednik Združenog zapovjedništva za potporu i razvoj snaga NATO-a u posjetu Hrvatskoj pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti