Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “SIGURNOST 23”

General Turkalj rekao je da su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Turkalj sudjelovao je, uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića u četvrtak 15. lipnja 2023. godine u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu, na konferenciji za medije povodom predstojeće protupožarne sezone.

General Turkalj rekao je da su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu te da će ove godine od zračnih snaga na raspolaganju biti do pet zrakoplova Canadair, šest zrakoplova Air Tractor, jedan transportni helikopter te jedan zrakoplov Pilatus PC-9M za izviđanje i ostale zadaće. “Kao i prethodnih godina koristit će se besposadni zrakoplovi kojima se unaprjeđuju sposobnosti izviđanja i nadzora područja ugroženih požarima. Također, od 1. lipnja do 30. rujna u spremnosti za intervenciju planirano je i do 200 pripadnika kopnenih snaga u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje iz II. stupnja spremnosti (oko 500 pripadnika), kao i mornaričke snage, desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod i gumene brodice.

U istom razdoblju će se iz Ministarstva unutarnjih poslova osigurati jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini koju je donijela Vlada RH.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da su pripreme za novu sezonu krenule još krajem prošlog ljeta te da je novost od ove sezone što će cijelo priobalje biti pod video nadzorom i uvezano u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje će započeti s radom 19. lipnja u 12,00 sati. Pohvalio je suradnju s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te istaknuo kako je svima cilj što prije reagirati odnosno poduzeti sve preventivne aktivnosti u cilju ranog otkrivanje i sprečavanje požara.

Ovom prigodom najavljena je i međuresorna vježba SIGURNOST 23 koja će se održati 16. lipnja na području Istarske, Zagrebačke i Karlovačke županije, u cilju provjere funkcioniranja sustava te spremnosti i suradnje svih sastavnica domovinske sigurnosti.

Objava Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “SIGURNOST 23” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti