Pripadnici 11. HRVCON-a eFP u Poljskoj sudjelovali na vježbi “Tortuga”

Hrvatski kontingent s vodom PzH 2000 te američki vod topništva djelovali su zajednički kao multinacionalna bitnica i demonstrirali sposobnost višerodne združene vatrene potpore

Pripadnici 11. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su na vježbi “Tortuga” na vojnom poligonu Nowa Deba u Republici Poljskoj, u vremenu od 2. do 9. lipnja 2023 godine.

Hrvatski kontingent s vodom PzH 2000 te američki vod topništva “Bulldog” s vodom Paladina M109A6, djelovali su zajednički kao multinacionalna bitnica s ciljem pružanja vatrene potpore 2. bojni 70. oklopne pukovnije u sastavu 1. pješačke divizije.

Cilj vježbe je ostvaren te je demonstrirana i sposobnost višerodne združene vatrene potpore (CALFEX – combined arms live fire exercise), gdje su uz američke izvidnike, vatru navodili i helikopteri AH-64 Apache, a motrenje topničkih pogodaka provedeno je američkim radarom Q-53.

Pripadnici 11. HRVCON-a su još jednom prikazali sposobnost brze i precizne isporuke vatre u nizu brojnih vatrenih zadaća tijekom dnevnih i noćnih bojevih gađanja.

Vojni poligon Nowa Deba udaljen je 500 km od baze u kojoj se nalaze pripadnici 11. HRVCON-a te je sama vježba započela izmještanjem ljudstva, vojnih vozila i tehnike.

Uspješan završetak vježbe obilježen je ceremonijom gdje je pet pripadnika 11. HRVCON-a pohvaljeno nagrađeno za izvrsne rezultate.

Objava Pripadnici 11. HRVCON-a eFP u Poljskoj sudjelovali na vježbi “Tortuga” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti