U Požegi prisegnuo 38. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Ukupno 56 ročnica i ročnika, među kojima i troje ugovornih pričuvnika - vrhunskih sportaša prisegnulo je na vjernost Domovini u vojarni "123. brigade Hrvatske vojske" u Požegi u subotu 3. lipnja 2023.

U 38. naraštaju ročnika nalazi se 40 muškaraca i 16 žena. Dolaze iz svih županija, od Dubrovačko-neretvanske do najistočnije Vukovarsko-srijemske. Obuka je započela 23. svibnja 2023. i trajat će osam tjedana. Nakon polaganja prisege započinje njihova intenzivna obuka iz različitih programskih područja, od rukovanja osobnim naoružanjem do taktičkih zadaća.

Obuka se provodi u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i vojnim vježbalištima “Novo Selo” i “Glavica”. Krajnji cilj obuke je svladati temeljne vojne vještine i znanja, koje će nadograđivati u nastavku vojne karijere.

Svi dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku, dobivaju vojno stručnu specijalnost strijelca pješaštva. Time se ispunjava jedan od uvjeta za njihov prijem u djelatnu vojnu službu. Oni koji se odluče za nastavak vojne karijere, nakon temeljne vojne obuke bit će pozvani na specijalističku vojnu obuku i biti primljeni u djelatni vojni sastav. Svi ostali postaju pričuvnici Oružanih snaga RH.

Troje vrhunskih sportaša, skijaši Samuel Kolega i Leona Popović i boksačica Sara Beram, nakon obuke iz pješačkog naoružanja svoju obuku nastavljaju u matičnim klubovima, a njihov status pričuvnika Oružanih snaga RH ovisit će o njihovim sportskim rezultatima.

Svečanoj prisezi 38. naraštaja ročnika nazočili su izaslanik ministra obrane RH, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane RH brigadir Ivan Jušić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, savjetnik predsjednika za obranu general bojnik u mirovini Ivica Olujić, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid i zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas. Svečanosti su nazočile i njihove obitelji i prijatelji, koji su ih podržali u odluci da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske.

Objava U Požegi prisegnuo 38. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti