U SMVO “Josip Briški” uspješno proveden međunarodni Tečaj za vojne promatrače UN-a

Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški" je od 08. do 26. svibnja 2023. godine provelo 26. po redu Tečaj za vojne promatrače UN-a (United Nations Military Observer Course - UNMOC)

Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” je od 8. do 26. svibnja 2023. godine provelo 26. po redu Tečaj za vojne promatrače UN-a (United Nations Military Observer Course – UNMOC).

Cilj tečaja bio je upoznati časnike s organizacijom Ujedinjenih naroda, ciljevima, načelima i vrijednostima za koje se zalaže, organizacijskom strukturom, načinima ostvarivanja ciljeva te dužnostima i zadaćama vojnih promatrača koji sudjeluju u provedbi operacija očuvanja mira te ih osposobiti za provedbu tih zadaća.

Tečaj je uspješno završio 21 polaznik, od kojih petnaest pripadnika MORH-a i OS RH, jedan pripadnik OS Azerbajdžana, jedan pripadnik OS Hašemitske Kraljevine Jordan, dva pripadnika Sigurnosnih snaga Republike Kosova, jedan pripadnik OS Republike Slovenije i jedan pripadnik OS Republike Zambije.

Tečaj se provodio u tri dijela. Prvi dio su obuhvatila predavanja na kojima su polaznici stjecali teoretska znanja, u drugom su im demonstrirane potrebne praktične vještine koje su oni potom uvježbavali, a treći dio je uključivao provedbu višednevne vježbe na zemljištu temeljene na zamišljenom scenariju tijekom koje su polaznici stečena znanja i vještine primjenjivali u praksi pod stalnim nadzorom instruktora.

Završna vježba provodila se u vojarnama “Vitez Damir Martić” u Rakitju i “Pukovnik Marko Živković” na Plesu kao i na širem području grada Sveta Nedjelja. Tečaj je proveden uz potporu i sudjelovanje pripadnika Bojne NBKO.

Direktor tečaja bio je bojnik Krešimir Njari, voditelj Odsjeka za provedbu UN tečajeva i preduputne obuke u SMVO “Josip Briški”, a instruktorski tim vodila je pukovnica Marija Čičak (SMVO), u kojem su osim pripadnika Središta bili i bojnik Željko Polčić iz Gardijske oklopno – mehanizirane brigade, pukovnik Goran Karlović iz Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” te satnik Heinz Nitsch, međunarodni instruktor austrijskih Oružanih snaga. Potporu tečaju kao predavači dali su i pripadnici Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, RACVIAC-a te Laura Parker, voditeljica Odjela za međunarodnu zaštitu UNHCR-a.

Podjelom certifikata o uspješno završenom tečaju zapovjednica SMVO “Josip Briški”, brigadirka Ana Hajdić, službeno je zatvorila tečaj. Tom prilikom je polaznicima poželjela puno uspjeha u njihovim budućim dužnostima promatrača u UN – ovim misijama te istaknula da “trud koji su uložili pripadnici Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, kao i pripadnici Bojne NBKO u provedbi završne vježbe je bio temelj uspješne provedbe tečaja tijekom kojeg su polaznici stekli znanja, iskustva i doživjeli realističan scenarij sudjelovanja u OPM UN-a. Brigadirka se na kraju tečaja zahvalila vanjskim instruktorima na njihovom angažmanu i nesebičnom dijeljenju znanja i iskustava iz misija što je izniman doprinos kvalitetnoj provedbi tečaja.

Objava U SMVO “Josip Briški” uspješno proveden međunarodni Tečaj za vojne promatrače UN-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti