Pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili 32. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske

Odavanjem počasti poginulim i umrlim braniteljima, svečanim postrojavanjem u vojarnama te Danom otvorenih vrata u Splitu, Puli i Pločama, pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili su u petak 26. svibnja 2023., trideset i drugu obljetnicu osnutka Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan HKoV-a.

Izaslanstvo HRM-a položilo je vijence i svijeće ispred Središnjeg križa na splitskom gradskom groblju Lovrinac te na gradskim grobljima u Dubrovniku i Šibeniku.

Središnja svečanost održala se na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica – Barba” svečanim postrojavanjem pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić koji se tom prigodom prisjetio svih žrtava Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja. “Njihova žrtva trajni je zalog naše sadašnjosti i budućnosti. Čuvamo je od zaborava, pronoseći taj spomen na generacije koje će nas naslijediti. Odajemo počast i svim onim hrvatskim braniteljima koji su imali sreću preživjeti te događaje, doživjeti ostvarenje tisućljetnog sna o slobodi i dati svoj doprinos rastu i razvoju Oružanih snaga RH” rekao je.

U prigodi obilježavanja obljetnice osnutka Oružanih snaga RH promaknuto je, pohvaljeno i nagrađeno trideset i četvero pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

U kapelici vojarne “Admiral Sveto Letica – Barba” u Splitu služena je sveta misa za hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu, koju je predvodio dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Istoga dana, u splitskoj gradskoj luci građani su imali priliku razgledati brod raketnu topovnjaču RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš”, u luci “Vargarola” u Puli ophodni brod OB-04 “Hrvatska Kostajnica” te naoružanje i opremu satnije Mornaričko-desantnog pješaštva Flote HRM-a u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske” u Pločama.

Objava Pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili 32. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti