Pripadnici HRZ-a uspješno završili Dočasničku školu za vođe u Avianu

Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, skupnik Karlo Vargek i skupnik Marko Fistrić u svibnju 2023. godine uspješno su završili izobrazbu u Dočasničkoj školi za vođe Američkog ratnog zrakoplovstva "TSgt. Adam K. Ginett Airman Leadership School" (ALS) u klasi 23-D u zrakoplovnoj bazi u Avianu u Italiji

Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, skupnik Karlo Vargek i skupnik Marko Fistrić u svibnju 2023. godine uspješno su završili izobrazbu u Dočasničkoj školi za vođe Američkog ratnog zrakoplovstva “TSgt. Adam K. Ginett Airman Leadership School” (ALS) u klasi 23-D u zrakoplovnoj bazi u Avianu u Italiji.

Skupnik Fistrić svrstan je u top pet najboljih polaznika obuke i nagrađen posebnom nagradom za istaknuti uspjeh. Uz nagradu za akademski uspjeh, skupnici Vargek i Fistrić dobitnici su i najprestižnije nagrade za tjelesnu spremu koju su dobila ukupno tri pripadnika obuke.

Pripadnici HRZ-a u Avianu su proveli pet tjedana s ukupno 44 pripadnika američkog zrakoplovstva, jednim pripadnikom talijanskog zrakoplovstva na intenzivnoj američkoj obuci za razvoj zapovjednika desetine što znači da su po prvi puta utjelovili koncept združenih snaga.

Naime, petotjedni tečaj u Avianu osmišljen je za oblikovanje budućih vođa američkih zračnih snaga poučavanjem kulture zračnih snaga, javnog govora i kritičkog razmišljanja kroz 12 predmeta baziranih na unapređenju osobnih vještina koje su potrebne za profesionalno vođenje desetine. Obuka također služi za unapređenje interoperabilnosti NATO saveza i gradnju veze između saveznih oružanih snaga.

Zajednička kohezija savezničkih NATO snaga provodi se godinu dana. Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec posjetio je tečajeve ALS-a gdje je govorio o vlastitim iskustvima i lekcijama naučenim tijekom godina provedenih u vojsci te svojim planovima za integraciju. “Obrazovanje u Avianu mali je korak prema povećanju interoperabilnosti i povjerenja između naše dvije zračne snage. Ljudi koji se međusobno poznaj mogu izgraditi veće povjerenje, a povjerenje je jedna od ključnih komponenti učinkovitosti u budućim izazovima s kojima će se naše zračne snage suočiti.”

“Naučio sam puno o raznolikosti, kulturi američkog ratnog zrakoplovstva i njihovim temeljnim vrijednostima,” rekao je skupnik Vargek dodavši kako mu je ovo bila izvrsna prilika da naučeno i stečeno znanje prenese na svoje kolege u Oružanim snagama.

“Znanja, iskustva i nova poznanstva stečena na obuci će nam zasigurno pomoći u daljnjem razvoju naših karijera, te potičemo da se ovakav oblik suradnje nastavi u budućnosti”, kazao je skupnik Fistrić.

Objava Pripadnici HRZ-a uspješno završili Dočasničku školu za vođe u Avianu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti