Međunarodna vježba “Astral Knight 23” u Hrvatskoj

Uz Oružane snage RH u vježbi sudjeluju oružane snage Sjedinjenih Američkih Država, Republike Rumunjske i Republike Albanije

Jedan dio međunarodne vježbe “Astral Knight 23” provodi se od 22. do 26. svibnja 2023. na području Hrvatske, i to na pomorskom vojnom poligonu “Žirje”, vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” Slunj, “Josip Markić” Knin i “Josip Jović” Udbina te na području Albanije.

Riječ je o vježbi koja se od 2019. provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA) i povezana je s međunarodnom vježbom “Immediate Response 23” na način da svojim aktivnostima između ostalog osigurava zračni prostor tijekom njezine provedbe.

Ovogodišnje izdanje vježbe “Astral Knight 23” provodi se u više segmenata, na više lokacija i u više termina. Fokus aktivnosti koje se provode na teritoriju Hrvatske odnosi se na sustav zapovijedanja i nadzora (Command and Control – C2) te informacijsko-komunikacijsku potporu postrojbi Hrvatske vojske u taktičkoj provedbi zadaća borbenog traganja i spašavanja. Uz Oružane snage RH u vježbi sudjeluju oružane snage Sjedinjenih Američkih Država, Republike Rumunjske i Republike Albanije.

S hrvatske strane, u ulozi Združenog koordinacijskog središta za borbeno traganje i spašavanje vježbe (eng. Joint Personnel Recovery Center – JPRC) sudjeluje Zapovjedno-operativno središte Glavnog stožera OS RH, dok Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a i Mornaričko operativno središte HRM-a uz Središte za nadzor zračnog prostora oružanih snaga Albanije imaju uloge Koordinacijskih središta za borbeno traganje i spašavanje i podređeni su JPRC-u. Uz planiranje i izvršenje zadaća od strane JPRC-a u aktivnostima sudjeluju letačke posade HRZ-a i timovi Zapovjedništva specijalnih snaga.

U skladu s planiranim, početkom ovog tjedna na pomorskom vojnom poligonu Žirje, uz sudjelovanje tima američkih snaga, tzv. “Guardian Angels”, uspješno je provedena zadaća borbenog traganja i spašavanja iz vode, a na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj zadaća borbenog traganja i spašavanja na kopnu. Izvlačenje izoliranog osoblja i timova provedeno je helikopterima rumunjskih i hrvatskih oružanih snaga.

U nastavku vježbe, iste aktivnosti u kojima će pripadnici Hrvatske vojske sudjelovati u dijelu sustava zapovijedanja i nadzora, provodit će se i na teritoriju Republike Albanije, a tijekom narednih dana planirana je provedba aktivnosti i na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina.

Ovogodišnje izdanje vježbe provodi se u više segmenata i u više termina, te je jedan segment vježbe prije aktivnosti u Hrvatskoj i Albaniji, proveden u travnju u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Objava Međunarodna vježba “Astral Knight 23” u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti