Održana međunarodna vojna vježba operacija pomorskog presretanja u Splitu

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Splitu, od 8. do 12. svibnja 2023., provedena je međunarodna vojna vježba (MVV) operacija pomorskog presretanja "ADRIATIC PARTNERSHIP MIO/VBSS 2023"

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu, od 8. do 12. svibnja 2023., provedena je međunarodna vojna vježba (MVV) operacija pomorskog presretanja “ADRIATIC PARTNERSHIP MIO/VBSS 2023”.

Obuku već drugu godinu za redom u cijelosti organizira i provodi Središte za obuku Hrvatske ratne mornarice uz potporu pripadnika Flote HRM-a koji su u istoj sudjelovali u svojstvu polaznika, predavača te instruktora. Značajan doprinos vježbi dali su i predstavnici Zapovjedništva specijalnih snaga te pukovnije Vojne policije provedbom praktične obuke na temu samoobrane i nesmrtonosnog oružja “TASER X26”. Medicinski dio obuke proveo je tročlani tim US Zapovjedništva za Europu (NAVEUR Force Medical).

U vježbi su sudjelovali MIO timovi iz Albanije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, dok su u ulozi promatrača bili predstavnici Cipra i Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura na taktičkoj razini u provedbi operacija pomorskog presretanja, odnosno, postizanje većeg stupnja razumijevanja i interoperabilnosti u području planiranja operacija presretanja na moru, potpore prekrcaja pregleda sumnjivog broda, prekrcaja timova, vanjskog i unutarnjeg pretraživanja broda te uhićenja na sumnjivom brodu.

Osim praktičnog dijela polaznicima je održan i teorijski dio obuke na teme MIO operacija, njihova planiranja i provedbe te mogućih izazova. Bila je to prigoda i za razmjenu iskustava među MIO timovima. Sve procedure provodile su se sukladno NATO publikaciji ATP 71.

I ovom vježbom potvrđeno je da Hrvatska ratna mornarica, a posebno Središte za obuku HRM-a, ima infrastrukturu (brodovi platforme, gumene brodice, poligon za vježbanje) te nastavno osoblje za kvalitetnu provedbu ovakvog tipa obuke na međunarodnoj razini.

Objava Održana međunarodna vojna vježba operacija pomorskog presretanja u Splitu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti