29. hrvatsko vojno hodočašće u Lourdesu

U sklopu vojnog hodočašća u Lourdes, u subotu 13. svibnja, hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine slavili su svetu misu u bazilici Pia X

U sklopu vojnog hodočašća u Lourdes, u subotu 13. svibnja, hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine slavili su svetu misu u bazilici Pia X. Svetu misu je predslavio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomom Vukšićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom i ostalim svećenicima.

Ova misa je na poseban način bila posvećena obiteljima, ljubavi u obitelji, rekao je u uvodu biskup Jure Bogdan.

Biskup Bogdan je u svojoj homiliji podsjetio na riječi iz svetog Evanđelja koje čitamo u petu subotu Vazmenog vremena, na večer u kojoj se Isus oprašta od svojih učenika, koji nisu svjesni trenutka da već sutra u ovaj sat on neće biti među živima. Ukazao je na Isusove riječi, koje su ostale duboko upisano u njihovo srce:” Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi”.

“Ono što nam Isus želi poručiti, ključni pojam – riječ svijet”, rekao je biskup Bogdan i nastavio: “U svetom pismu pojam – riječ svijet je dvoznačna. Svijet je izvrsno djelo što ga je Bog na početku stvorio djelatnošću svoje Riječi. Taj svijet trajno svjedoči o Bogu. Bilo bi ipak krivo previsoko ga cijeniti, jer ga čovjek pravom vrijednošću daleko nadilazi”, rekao je i zaključio kako se valja sjetiti da je nakon stvaranja, vidljivog i nevidljivog svijeta, kruna – vrhunac stvaranja čovjek. Biskup Bogdan objasnio je pojam svijeta opisanog u Ivanovu evanđelju, gdje sveti Ivan kaže što je god svjetovno, požuda tijela i očiju i oholost života, nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka”. Isus nas želi jasno upozoriti na realnost takvog svijeta i života u njemu, rekao je podsjetivši da je život po zakonu Kristovu trajna borba u kojoj nitko od nas neće ostati neokrznut.

Druga poruka evanđelja, ukazao je vojni ordinarij jest da slijediti Isusa znači dijeliti njegovu sudbinu, znači živjeti vrijednosti koje su često suprotstavljene današnjem svijetu.

Slijediti Isusa i njegovo evanđelje nije nikada bilo lagano i bez izazova. Taj put je uvijek bio i ostaje teži put, “uski put”. Biskup Bogdan je rekao kako papa Franjo često poziva da se ne suobličujemo s mentalitetom ovoga svijeta, već da je u središtu našega života Isus. Papa nas poziva na promjenu mentaliteta obraćenjem: “Stoga je svaki trenutak našega života dragocjeno vrijeme za ljubav prema Bogu i bližnjemu, da tako uđemo u vječni život.”

Biskup Bogdan, zaključujući propovijed rekao je kako se nalazimo u gradu svete Bernardice u Marijinom Lurdu. “Njezin život nam je primjer istinskog života po logici Krista i zato onda primjer borbe i, po Kristu – koji se združuje i poistovjećuje sa svojima – izvojevane pobjede”.

Kazao je da ni sveta Bernardica nije živjela sreću po mjerilima ovoga svijeta, jer to ne obećavaju ni Isus ni Marija, oni svakome od nas ne obećavaju sreću po mjerilima egoizma, kompromisa, komoditeta, prilagođavanja grešnom mentalitetu, razvodnjavanju Evanđelja i njegovih zahtjeva”, citiravši Isusovu rečenicu; “Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas”.

U nastavku dana biskup Bogdan je u pratnji zapovjednika 29. Hrvatskog vojnog hodočašća brigadnog generala Ivana Raosa i drugih uvaženih gostiju obišao vojni kamp gdje se nalazi jedan broj hrvatskih vojnika.

Misno slavlje su uveličale klape HRM Sveti Juraj i policijska klapa sv. Mihovila, a glazbeno ih je pratio Orkestar OS RH.

Također, u sklopu 63. Međunarodnog vojnog hodočašća nastup je imao Orkestar OS RH, a vojni invalidi su, uz pomoć kadeta i policijskih polaznika, sudjelovali na tradicionalnom takmičenju na prostoru svetišta u Lourdesu.

Objava 29. hrvatsko vojno hodočašće u Lourdesu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti