Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu

Misnim slavljem pred Špiljom ukazanja, pobožnošću Križnog puta, paljenjem zavjetne svijeće te pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću svete ispovijedi obilježili su četvrtak 11. svibnja, prvi dan 29. hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdesu.

Na hodočašću sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, hrvatski vojni invalidi i hrvatski branitelji, vatrogasci te predstavnici ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

Na svetom mjestu, ispred Špilje ukazanja vojni biskup Jure Bogdan je ukazao na evanđeoski izvještaj o Gospodinovu uskrsnuću, kada sam Gospodin prilazi Mariji Magdaleni i drugoj Mariji i kada im govori: “Ne bojte se!” Podsjetio je biskup Bogdan i na poruke svetoga pape Ivana Pavla Drugoga koji je poručio vjernicima: “Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu! Rekao je biskup Bogdan kako Gospino svetište ima snažnu dimenziju utjehe i ohrabrenja, ponovnog pronalaska smisla i ponovnog pronalaska života i životne nade, tjelesnog i duhovnog ozdravljenja.” On koji je živ, i ohrabruje nas i danas ovdje, u Lourdesu govori nam: “Ne bojte se!”.

Uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić.

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes koju je zapalio zapovjednik 29. hrvatskog vojnog hodočašća, brigadni general Ivan Raos.

Objava Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti