U operaciju “Sea Guardian” u Sredozemlju upućen 8. HRVCON

Brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 "Dubrovnik" 8. hrvatski kontingent sa 33 člana posade upućen je u NATO operaciju "Sea Guardian"

Osmi hrvatski kontingent (8. HRVCON) upućen je u srijedu, 3. svibnja 2023. iz luke Lora brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 “Dubrovnik”, u područje Sredozemlja gdje će sudjelovati u aktivnostima NATO operacije “Sea Guardian”.

Pripadnike osmog kontingenta svečano su ispratile kolege, pripadnici HRM-a predvođeni načelnikom stožera – zamjenikom zapovjednika HRM-a komodorom Damirom Dojkićem.

Sudjelovanjem u ovoj operaciji Oružane snage RH daju svoj doprinos obrambenim aktivnostima NATO snaga u Sredozemlju. Zbog veličine područja i ograničenja u raspoloživosti resursa za provedbu operacije “Sea Guardian”, operativni plan omogućuje angažiranje snaga NATO-a u kraćim vremenskim razdobljima. Područja operacije definirana su kroz analizu mogućih ugroza, rizika te korelacije s drugim operacijama u Sredozemlju.

Na ovaj način i one članice Saveza koje imaju ograničene resurse za provedbu operacija na moru mogu dati svoj doprinos zajedničkoj sigurnosti, čime značajno pridonose unaprjeđivanju učinkovitosti operacije te gospodarskom i društvenom razvoju država NATO-a, Europske unije i sredozemne regije. Hrvatski kontingenti u operaciji sudjeluju od 2018. godine.

Kroz aktivnosti koje provodi Hrvatska ratna mornarica, Oružane snage Republike Hrvatske razvijaju suradnju s regionalnim mornaricama i Savezničkim mornaričkim Zapovjedništvom u zaštiti zajedničkih interesa. Sudjelovanjem OSRH u ovoj operaciji Republika Hrvatska doprinosi savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru unutar nacionalnih mogućnosti i raspoloživosti resursa.

Uspjeh operacije “Sea Guardian” ima izravni učinak i na potencijalne sigurnosne prijetnje te održavanje sigurnog i stabilnog stanja u prostoru Jadranskog mora i njegovom bližem području, što značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo i društveni razvoj u cijelosti.

Hrvatski kontingent u aktivnostima NATO snaga i ovoga puta sudjeluje u dijelu operacije pod nazivom FOCUS OPERATION (FOCOPS 23-3), neborbenim zadaćama kojih je težište na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike. Zapovjednik 8. HRVCON je kapetan korvete Stanko Mašković, a kontingent broji 33 pripadnika.

Raketna topovnjača RTOP-42 “Dubrovnik”, klase Helsinki duga je 45 m, širine je 8,9 m, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvorova. Brod je namijenjen za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima i protuzračno osiguranje plovnih sastava kao i za pružanje vatrene potpore snagama na obalnom rubu. Uz navedeno, brod u sklopu nadzora pomorskog prometa provodi i presretanje sumnjivih plovila i provedbu embarga. Brod je naoružan sa osam protubrodskih raketa RB-15B, topom Bofors Mk1 57 mm i dva protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Brod je sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Helenskoj Republici te Albaniji, a ovo je njegov šesti angažman u operaciji “Sea Guardian”. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Dino Čobo.

Objava U operaciju “Sea Guardian” u Sredozemlju upućen 8. HRVCON pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti